По поръчка на Министерството на антиките в Египет на входа

...
По поръчка на Министерството на антиките в Египет на входа
Коментари Харесай

12-метров древен Рамзес II ще краси входа на нов музей в Египет

По поръчка на Министерството на антиките в Египет на входа на музей, който към момента е в развой на градеж, бе подложен 12-метров античен исполин на фамозния фараон Рамзес Втори, оповестява news.bg.

Музеят се намира наоколо до египетските пирамиди до Гиза и се чака скоро да бъде открита първата част от него. Той ще носи името „ Великият египетски музей " и ще стане дом за едни от най-ценните археологически находки, разкриващи величието на античните египтяни.

Огромният античен исполин към този момент бе подложен. Той тежи над 80 тона и е висок 12 метра. Статуята датира на към 3 300 години.

На слагането на статуята участваха много фенове на древноегипетската просвета, както и публични представители на управляващите в страната, в това число и министърът на антиките Халед ел Анани.

Колосът ще бъде непрекъснато изложен на входа на музея. В самия музей ще бъдат поместени някои от най-уникалните и скъпи археологически артефакти, в това число и такива, принадлежащи на известния фараон Тутанкамон.

На слагането на колоса Халед ел Анани уточни, че на входа на грандиозния музей е планувано да се сложат и други 87 артефакта. Музеят ще отвори порти по-късно през 2018 година.

Припомняме, през месец март 2017 година археолози откриха голяма статуия наоколо до останките на храма на Рамзес Втори в античния град Хелиополис, намиращ се в източните региони на днешната столица - Кайро. Статуята е висока 8 метра и датира на повече от 3 000 години.

Тогава археолозите допускаха, че статуята е точно на фамозния фараон Рамзес Втори, а министърът на антиките Анани изрази вяра, че откритието ще върне туристическия искра на Египет. По-късно обаче се оказа, че откритата скулптура е на различен фарон - Псаметих Първи.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР