Елена ХРИСТОВАНационалният литературен салон Старинният файтон организира премиера на стихосбирката

...
Елена ХРИСТОВАНационалният литературен салон Старинният файтон организира премиера на стихосбирката
Коментари Харесай

Литературно-музикална вечер в Старинният файтон

Елена ХРИСТОВА

Националният книжовен салон " Старинният файтон " провежда премиера на стихосбирката " До мръкване! " на Райна Дамянова. Виждам по какъв начин някой към този момент интензивно се мъчи да се сети от кое място това име - Дамянова - му е познато в поезията. А след това ненадейно прозира: " Ама това да не е дъщерята на... ". Да, това е дъщерята на... Дамян П. Дамянов и Надежда Захариева. Наистина!
И в случай че е непосредствен на фамилията или пък познава изтънко литературата ни, няма по какъв начин да не се досети, че през 1998-а в Издателско ателие " Аб " излезе от щемпел стихосбирката " Под един покрив " на двамата именити родители поети и тяхната надарена щерка. Още тогава направи усещане внезапната отлика на техните стихове от нейните. Или противоположното. Все едно.
За тези, които ще промърморят под сурдинка: " Аха... Всичко е ясно... Тя около... " - и така нататък... ще посоча: самият факт, че първата независима стихосбирка на Райна Дамянова излиза цели 25 години след самобитния й дебют, е изрично задоволителен, с цел да е ясно, че тя, поетесата, не прави нищо " около ", а " макар "! И стиховете в " До мръкване! " не вършат изключение от тогавашните. Поетесата върви настойчиво по своя път, следва единствено и само своя подсъзнателен нюх за лирика. Малословна, даже бих споделила, аскетична. Центонна (цитатна) тук-там. Напомняща - неволно-небрежно, без каквито и да е заемки - мисли-прозрения на Буало, на Инокентий Аненски, на Георгий Адамович... Стиховете й сами по себе си са красноречиви:

Нямам заслуга и нямам виновност
за това аз чия щерка съм!
Моите думи си имат цена -
те дефинират коя съм!

Слово ще произнесе художественият началник на Файтона доктор Елена Алекова. Следва авторецитал с присъединяване на флейтистката Майя Сергиева-Богданова.
Литературно-музикалната вечер ще се състои на 28 май от 18,30 ч. в къщата музей " Димитър Благоев " в столицата (ул. " Лайош Кошут " 34, сп. " Руски монумент " ).
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР