В България предстои да бъде повдигнато задочно обвинение на Ружа

...
В България предстои да бъде повдигнато задочно обвинение на Ружа
Коментари Харесай

САЩ обявиха 5 млн. долара награда за информация за Ружа Игнатова

В България следва да бъде повдигнато задочно обвиняване на Ружа Игнатова. Това ще разреши, с изключение на наказателна санкция спрямо нея, да се подхващат и дейности по пускане на процедура за конфискация на нелегално добитото от нея имущество със средствата, получени по незаконен метод от ръководената от нея финансова пирамида OneCoin. Това разгласи и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов на брифинг, взаимно с посланика на Съединени американски щати у нас Кенет Мертен и ръководителя на ДАНС Пламен Тончев.

Правителството на Съединени американски щати разгласи нова премия в размер до 5 млн. щатски $ за информация по отношение на Игнатова, която да докара ареста ѝ или неоправдателна присъда, посочи посланик Мертен. „ Тя се търси в Съединени американски щати и Германия за нейното присъединяване в една от най-големите международни схеми за измами в историята. Схема, посредством която от жертвите са били отнети с машинация над 4 милиарда щатски $ ”, добави той.

Мертен изясни, че две седмици, откакто на Игнатова е повдигнато обвиняване през октомври 2017 година, тя отпътува от София до Атина, с цел да избегне ареста си. Оттогава тя се укрива от правораздаването. През 2022 година Игнатова беше добавена в листата на ФБР с десетте най-издирвани бегълци.

„ Съединени американски щати високо ценят партньорството си с Прокуратурата на България, както и с правоприлагащите органи и службите за сигурност, до момента в който дружно поставяме старания да надигнем Игнатова и други нарушители пред правораздаването ”, посочи посланикът на Съединените щати. По-късно денем ще бъдат дадени добави детайлности по какъв начин жителите могат да подадат неизвестен сигнал, с цел да подкрепят следствието.

Компанията OneCoin Limited е записана в офшорната зона Гибралтар и е ръководена от българската гражданка Ружа Пламенова Игнатова. Председателят на ДАНС Пламен Тончев посочи, че по време на работата по случая е открито, че компанията и нейните дъщерни сдружения в страната и чужбина действат като финансова пирамида, предлагаща услуги на правилото на мрежовия маркетинг. Процентите облага не били свързани с инвестиция, а с резултат от съразмерно привличане  на нови членове и създаване на пирамидална йерархична конструкция.

Основните пазари за предлаганите услуги с криптовалутата OneCoin се намират в региона на Близкия и Далечния изток. Установен, със способите на „ Финансово разузнаване ” към ДАНС, е трансфер в размер на 15 млн. евро. Установено е и имущество, добито със средства с противозаконен генезис, на стойност над 10 млн. евро. Предстои да бъде импортирано искане за запор. По делото има голям брой постъпили данни, по които се работи взаимно с ФБР, сподели още Тончев.
 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР