По нов мащабен археологически обект започват работа археолозите по Черноморието.

...
По нов мащабен археологически обект започват работа археолозите по Черноморието.
Коментари Харесай

Нов археологически обект край Бургас

По нов огромен археологически обект стартират работа археолозите по Черноморието. До него учените стигат след задържане на иманяри с неповторими находки, заяви Нова ТВ.

Според тях с планът ще ускори рекламата на България със своите археологически полезности.

В Бургас доцент Овчаров показа своите най-нови изследвания за борбата при Русокастро през 18 юли 1332 година, разказана в трудовете му за Цар Александър Асен. Сред Перперикон, Вишеград, Месамбрия и Аполония за туристите и в интерес на културния туризъм към този момент ще бъде представяна и крепостта Русокастро.

" Тези, на които желаеме да приличаме, да вземем за пример на Гърция или Турция, по отношението на развиването на туризма, на техните щандове, начело е Акропола или Ефес, това нещо ще бъде и за България. Там ще бъдат такива обекти като Русокастро, Перперикон и Рациария, естествено Търновград с неговите прелестни монументи ", съобщи доц.д.и.н Николай Овчаров.

Сред най-важните експонати, разкрити от крепостта Русокастро, е съд с изображение на барс, неповторим за времето си. Туристите ще научат още за разкритите кости от тази година, даващи информация за бита на четирите селища към крепостта, за лова на зубри от царското семейство и ловните соколи.

" Например, ние знаем доста добре, че е имало камили още през XIV век в Русокастро, че средновековните хора са консумирали морски риби като паламуд и есетра, знаем също по този начин, че са консумирали морски миди, стриди и черноморска мида. Знаем, че са ловували със специфични породи ловни кучета, селектирани породи хрътки, които открихме тази година ", споделя доктор Милен Николов, шеф на РИМ-Бургас.

В новия археологически сезон край морето продължава работата по няколко подводни експедиции на " Ченгене скеле " и залива " Форос ", където има данни за корабокруширали кораби.

Започва и значима археологическа работа по обект, откакто неповторими полезности са разкрити в иманяри, създали цялостни признания за местонахождението им.

" И ние се ориентирахме по тези находки, става въпрос за доста скъпи царски печати на Цар Петър и кралица Ирина, както и на един прочут пълководец на Тракия по времето на Първото българско царство ", обясни шефът на РИМ-Бургас.

До месец стартира работата по новия археологически обект край Бургас, защитаван към този момент в загадка поради иманярските нападения.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР