Финансирането на болниците у нас се извършва чрез клинични пътеки.

...
Финансирането на болниците у нас се извършва чрез клинични пътеки.
Коментари Харесай

Разходи за клиничните пътеки по области: Какво определя цената на медицинските услуги?

Финансирането на лечебните заведения у нас се прави посредством клинични пътеки . Това е механизъм за заплащане от страна на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ към лечебните заведения . Пътеките съдържат строги условията за осъществените медицински действия и предоставените услуги – да вземем за пример най-малък престой, диагноза на пациента, диагностични процедури, проби и измервания, лечебни процедури, документиране, условия за личен състав и съоръжение и други Тези условия на процедура дефинират и цената на пътеката . Всички лечебни заведения за болнична помощ у нас, които са сключили контракт с НЗОК , получават заплащания от касата на база на броя и типа на осъществените клинични пътеки , съгласно контрактуваната им в Националния рамков контракт цена, написа в последния си разбор Институтът за пазарна стопанска система.

На районно равнище се следят забавни разлики в разноските на лечебните заведения за една пътека . Между региона с най-нисък разход / Смолян / и тази с най-голям / София-град / разликата доближава 70% . Области с невисок разход са София-област, Кюстендил и Враца, а с релативно висок – Перник, Ямбол и Шумен. 

На какво се дължат районните разлики в междинната стойност на една пътека по области в България? Причините са разнообразни, само че най-много:

  • Разлики в заболеваемостта сред областите. Този фактор има огромно значение, макар че е мъчно да се оцени независимо. Области с висока степен на замърсяване , звук и урбанизация , тютюнопушене и други, да вземем за пример Пазарджик, Перник, София-град и други, имат по-високо ниво на заболеваемост от избрани болести. Влияние оказват и възрастта на популацията , някои външни фактори /транспортни катастрофи, равнище на самоубийства и др./.
  • Разлики в равнището на здравно обслужване и запаси , осъществената профилактика на популацията , достъп до лаборатории и проучвания и други Въпреки необятната болнична мрежа в България /над 340 болници/ и съществуването на най-малко една многопрофилна болница във всяка административна област не всички от тях разполагат с фрагменти и съоръжение, с цел да извършват най-сложните и скъпи клинични пътеки. Този фактор въздейства върху разноските в по-малките и отдалечени области – да вземем за пример Габрово, Кюстендил, Враца.
  • Поради горното се следи и „ натурален асортимент “ на пътеки – обособени лечебни заведения от по-ниско равнище на подготвеност извършват най-вече пътеки с по-ниска стойност , което понижава общия междинен разход за региона . Това постоянно се случва, когато региона е в съседство с друга по-голяма област с по-добре развита мрежа на лечебни заведения за болнична помощ. Такива са случаите на Смолян и София-област. Пациентите оттова избират да се лекуват в Пловдив и София – град.

Най-големият минус на клиничните пътеки е, че не регистрират сложността на случаите , с които съответното лечебно заведение се сблъсква.

БЧК поучава какво да вършим при стихия

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР