Павел Койчев довършва в ателието си в с. Требич скулптурната

...
Павел Койчев довършва в ателието си в с. Требич скулптурната
Коментари Харесай

Павел Койчев ще "заведе" пастир и овце от месинг на "Водна паша" в Южния парк



Павел Койчев довършва в ателието си в с. Требич скулптурната комбинация " Водна паша " , която през септември ще бъде ситуирана в езерото на Южния парк откъм ул. “Нишава “.

„ Идеята на творбата е обвързвана с Библията. Всички имаме потребност от овчар, Христос, тъй като индивидът е слаб, нерешителен. В езерото близките дървета се отразяват и по този начин се осмисля пашата “ – посочи скулпторът при среща със зам.-кмета на София Мирослав Боршош.



Шестте фигури – овчар и овце, в които е вложена библейска символика – са направени от месинг и тежат общо 2,165 тона. Главната фигура е висока 4,4 метра, 4 м от които над водата.

Столичният общински съвет утвърди разполагането на композицията в градска среда със свое решение през ноември 2020 година. Идеята за слагането на огромно произведение на световнопризнатия наш създател беше подкрепена от доста публични фигури и персони от артистичния свят, от Съюза на българските художници, от екипа на Софийската градска художествена изложба. Проектът беше утвърден от Експертно-художествения съвет към Столичната община.

След отправената покана и поредност обсъждания Павел Койчев предложи на общинската администрация да сътвори нова версия на емблематичната си творба „ Водна паша “, ситуирана до 2019 година в езерото до село Осиковица край Правец. Творецът даде и концепцията за местоположението, в която тя да „ заживее “.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР