Парламентът в Будапеща одобри днес нов закон, който дава на

...
Парламентът в Будапеща одобри днес нов закон, който дава на
Коментари Харесай

Орбан се барикадира, ще управлява с декрети

Парламентът в Будапеща утвърди през днешния ден нов закон, който дава на премиера Виктор Орбан специфични права за битка с рецесията, зародила с пандемията от ковид, съобщи Агенция Франс Прес. Негови критици обаче декларират, че нови компетенции имат за цел стягане на хватката над властта.

По-рано този месец държавното управление на Орбан внесе в Народното събрание законопроекта, който планува „ ръководство чрез декрети “ за опълчване на вируса в изключително състояние.

Според закона държавното управление ще може безкрайно да удължава изключителното състояние, отстранява се и актуалното условие депутатите да имат окончателната дума по въпроса.

Въвеждат се и санкции затвор до 5 година за всеки, който популяризира „ подправени вести “ за вируса или за ограниченията против него, което докара до нови терзания за свободата на пресата.

Текстът бе признат със 137 против 53 гласа в Народното събрание, в който партията на Орбан има болшинство от две трети.

Критици в страната и в чужбина осъдиха „ антикоронавирусния закон “, заявявайки, че той дава на Орбан ненужна и неограничена власт и по-скоро ще циментира властта му, в сравнение с ще помогне за битка с Covid-19.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР