Парламентарната комисия за разследването на сделката по придобиването на енергийните

...
Парламентарната комисия за разследването на сделката по придобиването на енергийните
Коментари Харесай

Анкетната комисия за сделката ЧЕЗ: Въпросите остават

Парламентарната комисия за следствието на договорката по придобиването на енергийните активи на чешката ЧЕЗ в България от незнайната до преди няколко месеца пазарджишка компания " Инерком " на Гинка Върбакова завършва работата си, без да разкрие нови условия по скандалната облага. Нейният ръководител Жельо Бойчев от Българска социалистическа партия се оплака от отхвърли на български финансови институции да спомагат на депутатите за разкриването на източниците за финансиране на Върбакова, стимулирано от " професионална загадка ".

На съвещанието си във вторник времената комисия трябваше да утвърди отчета за активността си, измежду чиито съществени констатации е, че тя не е могла да реализира задачата си точно поради липса на подпомагане. Текстовете в отчета обаче не се харесаха на депутатите от ГЕРБ и " Обединените патриоти " поради политически оттенъци. Затова бе решено те да се редактират от работна група с по един представител на парламентарните партии, а приемането на отчета бе отсрочено за четвъртък.

Отказът на български институции да дават на комисията информация за финансирането на договорката бе несъмнено от Жельо Бойчев като тъпчене на конституционните правила на ръководство на страната.

" По никакъв метод не одобрявам, че на депутат може да бъде отказвана информация с претекст за професионална загадка. Така комисията не може да извърши своята съществена цел, за която беше основана по решение на Народното събрание – да дадем нужните отговори на българските жители. Защото сега те имат цялостно съображение за всевъзможни подозрения и спекулации заради неналичието на информация, която не ни беше предоставена в дадения случай от финансиращи институции, към които ние изпратихме писма – в това число и към Българската национална банка “, сподели още шефът на анкетната комисия, която бе основана по гледище на Българска социалистическа партия.

" Все още има доста терзания по отношение на работата на българските институции по целия развой по продажбата на ЧЕЗ – по какъв начин и по какъв метод се е следил той и по какъв начин и по какъв метод може да се управлява. В дадения случай не приказваме за комерсиална договорка за придобиване на следващата верига супермаркети, която влиза в България, а приказваме за натурален монопол – активност, която касае снабдяването с електрическа сила ", означи Бойчев.

" Имаме редица въпроси, на които нямаме отговор – да вземем за пример по какъв начин компания с подобен мащаб и подобен размер на активи може д придобие подобен вид стратегическо дружество “, разяснява още той

По думите му договорката на ЧЕЗ с " Инерком " посочила слабостта на доста български институции. Затова не инцидентно предходната седмица Народното събрание е коригирало законодателството по отношение на логиката на тази договорка, давайки спомагателни пълномощия на регулатора, означи Бойчев.

Анкетната комисия за договорката сред ЧЕЗ и " Инерком " бе образувана откакто стана ясно, че чехите продават бизнеса си в България за 340 млн. евро на дребната и неопитна компания с налични едвам 50 млн. евро, която няма опит в ръководството на електроразпределителни мрежи. това провокира политически и публичен скандал. Депутатите трябваше да схванат от кое място ще се финансира заплащането, което би трябвало да бъде осъществено до края на ноември, само че удариха на камък.

Преди сформирането на анкетната комисия импровизирано изтече информация, че парите за договорката идват от офшорки, свързани с съветски капитали, както от държавната Българска банка за развиване, " Първа капиталова банка " и " Уникредит Булбанк ". След отказване на няколко пъти да е обещавала пари за договорката и дълго преиначаване, в последна сметка шефът на ББР Стоян Мавродиев призна, че държавната банка е дала писмо за желание за финансира покупката на " Инерком ", само че дефинира това като " огромно правно нищо ". Останалите две банки също усукаха съпричастността си към финансирането на заплащането. А още преди този момент финансовите консултанти на Върбакова оповестиха, че синдикиран заем за договорката се търси от няколко интернационалните банкови институции. Самата Върбакова неколкократно сподели, че не работи с офшорки.

Междувременно държавното управление, което във вихъра на абсурда сподели, че може да влезе в договорката, се отхвърли от това свое желание. От ЧЕЗ пък обясниха, че в случай че " Инерком " не успее да заплати в уречения период, ще се стартират договаряния с втория класиран претендент покупател – индийската " Индияе Пауър ", чиято цена даже била по-висока от тази на Върбакова, само че била с доста дълъг период на погашение, което не устройвало чехите.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР