Управителят на БНБ Димитър Радев разсея спекулациите около анализа на

...
Управителят на БНБ Димитър Радев разсея спекулациите около анализа на
Коментари Харесай

Димитър Радев: Няма проблем с ипотечното кредитиране в България

Управителят на Българска народна банка Димитър Радев разсея спекулациите към разбора на Централната банка за ограничението на ипотечните заеми и уточни, че Българска народна банка е в дейна връзка с банките по тази тематика през последната година, а техните дейности и техните индикатори са удостоверение за съответна реакция.

" Ние не виждаме непосреден проблем, само че виждаме евентуален риск обвързван с ипотечното кредитиране. Целта на упражнението е да формализираме оценката на този риск и да подготвим банковия бранш за съответна реакция, в случай че този риск стартира да се материализира ", съобщи Димитър Радев пред Българска телеграфна агенция.

Припомняме, че преди дни в разбора на Централната банка за кредититния напредък в сегмента на заемите, които са обезпечени с жилищни недвижими парцели категорично бе посочено, че %в резултат на надзорната политика на Българска народна банка за систематичното създаване и запазване на буфери в банковата система, е основана резистентност по линия на ликвидност, капитал, успеваемост и качество на заемите ".

" Предоставихме подробна информация по тематиката, само че първичните реакции са изцяло естествени, като се има поради, че Българска народна банка за първи път ползва сходен метод ", сподели шефът на Българска народна банка във връзка с оживените мнения по отношение на решението на УС на Българска народна банка за използването на индикатори за наблюдаване на кредитните стандарти при разпределяне на ипотечни заеми.

Димитър Радев съобщи, че Централната банка " ескалира " дейности във връзка с ипотечното кредитиране. " Преминаваме от режим на статистическо наблюдаване към режим на надзорно наблюдаване и отчетност със съответни наложителни условия за банките във връзка с изчисляването на най-малък набор от индикатори и методика за тяхното използване ", уточни шефът на Българска народна банка.

Радев обясни, че Българска народна банка не постанова наложителни равнища на индикаторите за ипотечно кредитиране, а единствено се основава нужната официална рамка и механизми да го направи, в случай че това се наложи.

" Подобен метод е изцяло в духа на доктрината на Българска народна банка да приготвя бранша за работа при неподходящи развития на кредитния пазар, даже вероятността от сходни развития да наподобява минимална сега ", сподели още шефът на Централната банка. По думите му в всеобщия случай и в кратковременен проект кредитополучателите няма да бъдат съществено наранени.

" Ние сме в дейна връзка с банките по тази тематика през последната година. Техните дейности и техните индикатори са удостоверение за съответна реакция. Убеден съм, че тя ще бъде такава и във връзка с коментираното решение на Българска народна банка, с което се слага контролен акцент върху ипотечното кредитиране ", съобщи Димитър Радев.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР