Изкуственият интелект става все по-добър в лъжите. Тази новина коментира

...
Изкуственият интелект става все по-добър в лъжите. Тази новина коментира
Коментари Харесай

Изкуственият интелект става все по-добър в лъжите

Изкуственият разсъдък става все по-добър в лъжите. Тази вест разяснява футурологът доцент доктор Мариана Тодорова по Радио " Фокус ".
 
Когато изкуственият разсъдък не намира отговори, базата му данни не е задоволителна или запитването към него не е положително, той стартира да халюцинира.
 
CICERO на Meta, който е програмиран и маркетизиран с това, че е " извънредно почтен ", също се оказва, че халюцинира доста.
 
Доц. Тодорова изясни по какъв начин се появяват халюцинациите при изкуствения разсъдък. Тя описа, че преди 20 години е употребен изкуствен интелект за различаване на облици и следене на изчезващи скотски типове. " Той е бил подготвен да преброява белите вълци, които са изчезващ тип.

В началото той е работел доста добре, само че по-късно е почнал да усилва броя на вълците и е дал доста изкривявания. Когато инженерите стартират да търсят аргументите за това, те откриват логиката му – изкуственият разсъдък се е научил да разпознава нюансите на снега и по-късно да отличава вълците. Така за него един светлосив вълк става бял ", изясни футурологът.

Фирми редуцират хора поради изкуствения разсъдък

Както при хората, и изкуственият разсъдък търси най-краткия и елементарен път, добави Мариана Тодорова. " Това ни разкрива един принцип, който ние няма по какъв начин да предугадим преди да го забележим в деяние. За него е очевидно, че когато един вълк е следен в съответния субполярен пояс в Канада и в Америка, той постоянно е на фона на сняг и за него е било по-лесно да отграничава снега от вълците, в сравнение с сивия от белия вълк. По същия метод изкуственият разсъдък халюцинира и в този момент ", разясни тя.
 
 istock istock
Изкуственият разсъдък може да демонстрира детайли и на досетливост, означи още доцент Тодорова. " На различен изкуствен интелект е обещано заданието във виртуална среда да симулира, че един робот хваща топка, само че в играта не е било програмирано това да се скулесто. За да ни удовлетвори, езиковият модел прави такова изображение, което е зрителна машинация за човешкото око. На пръв взор наподобява, че роботът е хванал топката. Наистина тук има нещо гранично и проблясъци на схващане, тъй като той търси решение ", разяснява футурологът.

 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР