Лятното слънцестоене тази година за България и нашите географски дължини

...
Лятното слънцестоене тази година за България и нашите географски дължини
Коментари Харесай

Кога са най-дългите дни у нас тази година

Лятното слънцестоене тази година за България и нашите географски дължини настава малко преди среднощ на 20 юни, по тази причина продължителността на двата прилежащи дни на 20 и 21 юни ще бъде на практика идентична – с разлика по-малка от секунда . Това сподели Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия при Българска академия на науките и в катедра „ Астрономия “ при СУ „ Св. Климент Охридски “. 

Затова може да се каже, че най-дългите дни в годината за нас ще са два и ще траят по 15 часа, 19 минути и 35 секунди, изчислено за Астрономическата обсерватория на СУ „ Св. Климент Охридски “ в София, добави експертът.

През 2024 година астрономическото лято ще стартира на 20 юни в 23:50 ч . българско време. Тогава Слънцето ще бъде в точката на лятното слънцестоене, която в наше време се намира в източната част на съзвездието Бик – доста покрай неговата граница с Близнаци.

Маркишки посочи, че действителната дълготрайност на дните зависи от атмосферната рефракция, която ни разрешава да стартираме да виждаме Слънцето близо 4 минути преди то да е изгряло геометрично, както и да продължаваме да го виждаме още толкоз време след геометричния му залез. 

При теоретичните калкулации на изгревите и залезите се взема усреднената стойност на атмосферната рефракция, която е 34 дъгови минути при хоризонта, само че действително рефракцията леко се трансформира при смяна на атмосферното налягане, влажността и температурата на въздуха, посочи физикът. Тези три параметъра се променят непрекъснато, по тази причина няма необикновен смисъл в оповестяването на моментите на изгревите и залезите на небесните светила с акуратност по-висока от 1 минута, уточни Маркишки.

През тази година е най-ранното лятно слънцестоене от 1796 година насам, когато то е настъпило в 20:45 ч. локално време на 20 юни. 

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР