Народноосвободителната армия на Китай планира да нахлуе в остров Тайван

...
Народноосвободителната армия на Китай планира да нахлуе в остров Тайван
Коментари Харесай

Global Press: Китай планира да нахлуе в Тайван в началото на юни

Народноосвободителната войска на Китай възнамерява да нахлуе в остров Тайван при започване на юни 2024 година, написа Global Press, базирайки се на източници в Министерството на защитата на Китай и организация Xinhua.

 

Твърди се, че китайската войска е почнала образование към целия Тайван, в това число островите Кинмен и Донгин. В същото време е оповестено видео, в което бреговата защита на Тайван предизвестява китайския флот да промени курса.

 

Говорителят на Министерството на външните работи на Китай Уан Уенбин, разяснявайки ученията, ги назова " съществено предизвестие ":

" Тайванските сили за самостоятелност ще останат с разрушени и окървавени глави, откакто се изправят против грандиозния... опит на Китай да реализира цялостно обединяване ".

 

По-рано беше обявено, че на 23 май Китай стартира огромни военни учения към Тайван, които назова " наказване " за " сепаратистки дейности ".

 

В маневрите вземат участие армията, флотът, военновъздушните сили и ракетните войски. Те стартираха броени дни, откакто новият президент на Тайван Уилям Лай встъпи в служба и прикани Пекин да приключи заканите си, означи Ройтерс.

 

Учението се концентрира върху взаимни патрули с морска и въздушна бойна подготвеност, прецизни удари по основни цели и интегрирани интервенции в и отвън островната верига, с цел да се ревизират “съвместните действителни бойни качества ” на силите, обявиха китайските военни.

 

“Това е и мощно наказване за сепаратистките дейности на силите за самостоятелност на Тайван и строго предизвестие против намесата и провокациите от страна на външни сили ”, се споделя още в известието.

Тайван е самостоятелен от 1949 година, когато националистите бягат на острова след провалянето си от комунистическите сили в гражданската война в континенталната част на Китай. Пекин счита острова за част от своята територия и не изключва потреблението на мощ, с цел да го сложи под собствен надзор, показва Агенция Франс Прес.

 

Тайван ще брани суверенитета си, съобщи в отговор на китайските учения тайванското Министерство на защитата.

 

Тайван има “способността, решимостта и увереността да подсигурява националната сигурност ” и осъжда маневрите на Китай, които единствено “подчертават милитаристичния му нрав ”, добави министерството.

В четвъртък, 23 май, Тайван вдигна самолети във въздуха и сложи войските си в нараснала бойна подготвеност в отговор на широкомащабните военни учения на Китай, съобщи Associated Press.

Министерството на защитата на Тайван съобщи, че " провокациите на Пекин заплашват мира и стабилността в района. От ведомството допълват, че страната няма да търси спорове, само че няма и да ги заобикаля ".

" Този предлог за осъществяване на военни учения освен не способства за мира и стабилността в Тайванския проток, само че също по този начин показва неговия хегемонистичен темперамент ", означават от Министерството на защитата на Тайван.

 

Европейски Съюз разкритикува мащабните китайски военни маневри край демократичния остров Тайван, оповестява Българска телеграфна агенция.

 

" Военната интензивност на Китай, която стартира през днешния ден към Тайван, покачва напрежението от двете страни на протока ", съобщи през днешния ден представител на висшия представител на Европейски Съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел, визирайки тесния пролив, който отделя Тайван от Китай.

 

" Мирът и стабилността в Тайванския пролив са от стратегическо значение за районната и международната сигурност и разцвет ", сподели още той. " Всички страни би трябвало да демонстрират въздържаност и да заобикалят каквито и да било дейности, които биха могли да доведат до спомагателна ескалация на напрежението от двете страни на протока, а то би трябвало да бъде позволено посредством разговор ", добави представителят.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР