20 юни е бил най-горещият ден за тази година и

...
20 юни е бил най-горещият ден за тази година и
Коментари Харесай

20 юни е бил най-горещият ден в Румъния за последните 65 години

20 юни е бил най-горещият ден за тази година и най-горещият през последните 65 години в Румъния, оповестяват от Националната метеорологична администрация. В четвъртък на доста места в страната, в това число в Букурещ, термометрите посочваха 40 градуса на сянка.

 

Жегата подвигна температурата на асфалта в румънската столица на над 50 градуса по Целзий. В кола, паркирана на слънце по обяд, градусите бяха към 60-61, откри журналистическа инспекция на телевизия Евронюз. 

 

Мъж припадна на улицата в Тимишоара, а две деца на 15 и 13 години от Тимиш, които влязоха в реката, с цел да се охладят, се удавиха, откакто бяха отнесени от течението, осведоми вестник “Адевърул ”.

 

Влаковете се движеха с големи закъснения поради рестриктивните мерки на скоростта, наложени от горещата вълна, която продължава и през днешния ден. 

Жълт и оранжев код за рисково топло време е в действие за Марамуреш, Трансилвания, Кришана, Олтения, Мунтения, Банат.

 

Още по-високи ще бъдат температурите в пет области на страната през уикенда, когато ще е в действие червен код.

 

„ В окръзите Долж, Олт, Телеорман, Гюргево, Илфов, в южните елементи на окръзите Вълча, Арджеш, Дъмбовица, както и в община Букурещ, горещата вълна ще бъде интензивна и непрекъсната, а температурите ще да бъдат изключително високи. Температурно-влажностният показател ще бъде към и над сериозния предел от 80 единици. През нощта температурите няма да падат под 20 градуса ”, предизвестяват от Националната метеорологична администрация. 

 

Остава ограничаването за придвижване на транспортни средства с оптимално позволена маса над 7,5 тона в няколко пътни сектора в 15 окръга на Румъния.

 

Вчера (20 юни) горещините взеха първа жертва в страната. 60-годишен мъж от град Васлуй умря, откакто ремонтирал покрив на постройка под жаркото слънце.

 

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР