От години наблюдавам атаките към АЕЦ Козлодуй от различни кръгове.

...
От години наблюдавам атаките към АЕЦ Козлодуй от различни кръгове.
Коментари Харесай

Лъчезар Костов: АЕЦ "Козлодуй" е гарантирана с гориво за три години

" От години следя офанзивите към АЕЦ " Козлодуй " от разнообразни кръгове. Посещението на някогашния министър председател Кирил Петков в централата и метода, по който се опита да разпореди подписване на контракт с " Уестингхаус ", мога да дефинира като невиждан акт на управнически нихилизъм ".

Това сподели пред БНР Лъчезар Костов, ръководител на Агенцията за нуклеарно контролиране в продължение на 15 години, през днешния ден зам.-директор на Обединения институт за нуклеарни проучвания в съветския град Дубна.

Той разясни, че нуклеарното гориво е необикновен тип сензитивен съставен елемент от ядрено-горивния цикъл и от производството на електрическа енергия , по тази причина когато се приказва за диверсификация, не би трябвало да се има поради примитивна стока като бензин или природен газ и уточни, че нуклеарното гориво не се брои за вносна суровина, а за локална:

" Нашата централа е обезпечена с нуклеарно гориво за три години напред. Диверсификация не значи да сменяем един снабдител с различен и не значи разтрошаване на монопола ".

В предаването " 12+3 " Костов акцентира, че в случай че през последните години политиците не са били толкоз късогледи, двата блока на площадката Белене от дълго време са щели да доставят електрическа енергия и за нашия, и за пазарите в прилежащите страни .

Интервюто с Лъчезар Костов можете да чуете в звуковия файл.

По обявата работи: Лозина Владимирова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР