От днес - 8 февруари, всички желаещи туроператори и туристически

...
От днес - 8 февруари, всички желаещи туроператори и туристически
Коментари Харесай

Безвъзмездната държавна помощ за туроператори

От през днешния ден - 8 февруари, всички искащи туроператори и туристически сътрудници ще могат да подават документи за безвъзмездната финансова помощ, която се отпуска от националния бюджет. На институционалната страница на Министерството на туризма от началото на месеца са качени „ Насоки за кандидатстване за даване на безплатни средства на лица, извършващи туроператорска и туристическа агентска активност, за компенсиране на загуби вследствие на епидемиологичния гърмеж от COVID-19 “. И се надяваме по този метод да усъвършенстваме процедурата по кандидатстване. Това съобщи вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова пред представителите на сектора в Търговище. В полемиката участваха доктор Дарин Димитров – кмет на община Търговище, и регионалният шеф Митко Стайков.

Вицепремиерът напомни, че мярката съставлява държавна помощ под формата на директни безплатни средства с общ планиран бюджет от 51 млн. лева Размерът на  еднократно предоставяните  безплатни средства е 4 на 100 от оборота им без Данък добавена стойност през 2019 година Помощта би трябвало да се употребява предпочитано за възобновяване на суми на пасажери, чиито пакети са анулирани заради COVID-19 за същия интервал. Допълнителни въпроси и запитвания по даването и кандидатстването може да задавате на телефонната линия, която целево открихме, изясни още министър Николова.

Относно развиването на районния туризъм, бих показала, че в местата за настаняване с 10 и повече кревати в цялата област Търговище са пренощували над 13 хиляди туристи за интервала януари–ноември 2020 г, като спадът е 39%, сподели министър Николова. От тях близо 11 хиляди са български жители, а единствено в община Търговище през 2020 година гостите, отседнали в местата за настаняване, са близо 11 хиляди по данни от ЕСТИ. Най-много са българските гости - над 9200, следвани от турските - към 830, украинските - близо 100, като има и румънски, белгийски, италиански и немски. През предходната година най-често гостите, които пътуват към района, са на възраст 30–44 години, а минимум са децата до 14 година, и главно са избирали да отсядат в места за настаняване с една звезда.

По неокончателни данни пренощувалите туристи в места за настаняване в община Търговище през януари 2021 година са над 600, като съвсем всички от тях са българи.  За съпоставяне през януари 2020 година пренощувалите туристи  в община Търговище са били малко над 1200 по данни от ЕСТИ.

Пред представителите на бизнесът министърът осведоми и за новата самодейност за разпространение на археологическите обекти.

Развитието на туризма в района е обвързвано с Мисионис, съобщи кметът доктор Димитров. Той уточни, че взаимната работа с Министерството на туризма за развиването на бранша в района продължава и в бъдеще.

Представителите на бизнеса сложиха въпроси, свързани с повече елементи за кандидатстването за държавната помощ от 51 млн. лева Бяха дискутирани опциите за подкрепяне на екскурзоводите, както и основаването на Гаранционен фонд. Бизнесът акцентира още, че за тях е значимо да има повече изясненост и конкретика за отварянето на заведенията, с цел да може да възнамеряват работата си.

Тема на диалозите бяха и ограниченията, които държавното управление предприе за поддръжка на сектора и тяхното продължение отсега нататък. Според тях мярката 60/40 би трябвало да продължи и през лятото и се надяват министърът да окаже поддръжка на настояването им.

Туризмът си откри министъра във Ваше лице, разясниха представителите на сектора. Тяхната позиция е, че понижението на Данък добавена стойност беше верен ход, бизнесът стартира да се изсветлява и да внася дължимият налог, като по този метод може да се развива браншът.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР