От БСП настояват за спешно преразглеждане на унизителната комуникационна политика

...
От БСП настояват за спешно преразглеждане на унизителната комуникационна политика
Коментари Харесай

БСП към bTV: Тенденциозно пренебрегвате опозицията

От Българска социалистическа партия упорстват за незабавно преразглеждане на унизителната информационна политика на bTV по отношение на партията и нейния ръководител.

В писмо до основния изпълнителен шеф на bTV Media Group Мартин Швехлак социалистите са безапелационни, че не одобряват Българска социалистическа партия да е съзнателно неглижирана и отхвърлят всеки мотив за внушения от страна на медията, целящи незачитането ѝ и опитите за нейното публично дискредитиране под всякаква форма.

От писмото, подписано от ръководителя на Предизборния щаб на „ Българска социалистическа партия за България “ Георги Свиленски, излиза наяве, че прави изключително мощно усещане по какъв начин през последните месеци в ефира на малкия екран – във всички нейни продукции, Българска социалистическа партия е явно неравнопоставена като наличие по отношение на наличието на ръководещите.

„ Или се скрива като информация, или се показва отрицателно.

В редица излъчвания отношението към представителите на Българска социалистическа партия е преднамерено и неточно “, акцентира Свиленски. „ Примерите са десетки “, показва ръководителят на Предизборния щаб на „ Българска социалистическа партия за България “ и конкретизира няколко от последните седмици:

„ В предаването „ Лице в лице” на 5 февруари т.г. при гостуването на проф. Георги Михайлов се подават едни тематики (здравеопазване, почтени избори, промени в Изборния кодекс и корупция), които биват сменени час преди началото на предаването с други, а точно - следствие на ОЛАФ. Нещо повече: проф.Михайлов в студиото се оказва не самичък, а с човек от ГЕРБ, който е експерт или квалифициран по заменената тематика.

В предаването „ 120 минути” водещата Мария Цънцарова на 28.02.2021 година показа тенеденциозно данни и погрешна информация за отсъствието на депутатите от Българска социалистическа партия през изтеклия мандат, която и до ден сегашен не е опровергана публично от медията.

В утринния блок на bTV на 26.02.2021 година беше показано проучване на " Маркет линкс “, а по-късно и във всички вести на медията, на въпрос: „ Какво е доверието в политическите водачи? “, бяха показани всички ръководители на политически партии, само че без опозиционния водач. Проучването е поръчано и финансирано точно от bTV. Такова нещо не се е случвало в социална телевизия за 30 години у нас “.

С остро отвращение в писмото се установи: „ Налага се чувството за съзнателно неглижиране на опозицията от страна на bTV. Когато има посетители от Българска социалистическа партия не се задават въпроси, а се вършат изявления от страна на водещите в ослепителен контрастност с метода на водене на диалог с ръководещите, главно от ГЕРБ.

Сутрешният блок на малкия екран през последните две седмици е трансфорат в пропагандно предаване на триумфите на министрите.

И редом с непрекъснато уронване престижа на опозицията и манипулативни внушения във връзка с нейната работа “.

От Българска социалистическа партия смятат сходно държание освен за уронващо престижа на Българска социалистическа партия, само че и за съзнателна провокация по отношение на членовете на партията и нейните симпатизанти.

„ Провокация, която е допустимо да се преглежда като противоречаща на съществени европейски права за достъп до информация. Еднаквото присъединяване в телевизионния ефир на главните политически представителства е част от демократичния развой във всяка цивилизована страна и свободен избор на жителите до информация “, се припомня в писмото.

От Българска социалистическа партия напомнят на Мартин Швехлак, че преекспонирането и хиперинтерпретацията на събития и персони в ефир добре, е операция, която е морално неприемлива и не кореспондира с полезностите нито на демокрацията, нито на нормите, заложени в Етичния кодекс на българските медии, който bTV е подписала и възприела.

„ Настояваме за равнопоставеност, уместност и морал в медията “, обръщат се към Мартин Швехлак, на която той е притежател.

„ Настояваме за незабавно преразглеждане на унизителната информационна политика на bTV по отношение на Българска социалистическа партия и ръководителя й “, изрично желаят от Българска социалистическа партия.

В същото време в писмото се показва и вяра от страна социалистите: „ Като имаме вяра в непоклатимите устои на правовата страна, в чиято основа е свободата на словото, правото на изложение и равнопоставеността на другите субекти на отзиви, чакаме качествена смяна на актуалната обстановка “.

Ето цялостния текст на писмото:

До Мартин Швехлак

Главен изпълнителен шеф

на bTV Media Group

София

Уважаеми господин Швехлак,

Прави изключително мощно усещане, че през последните месеци в ефира на малкия екран Ви – във всички нейни продукции, Българска социалистическа партия е явно неравнопоставена като наличие по отношение на ръководещите. Или се скрива като информация, или се показва отрицателно. В редица излъчвания отношението към представителите на Българска социалистическа партия е преднамерено и неточно.

Примерите са десетки. Ето и няколко от последните седмици:

В предаването „ Лице в лице” (05.02.2021) при гостуването на проф. Михайлов се подават едни тематики (здравеопазване, почтени избори, промени в Изборния кодекс и корупция), които се заменят час преди този момент с други (разследване на ОЛАФ) и в студиото се оказва не самичък, а с човек от ГЕРБ, който е експерт или квалифициран по заменената тематика.

Предаването „ 120 минути” водещата Мария Цънцарова (28.02.2021) показа тенеднциозно данни и погрешна информация за отсъствието на депутатите от Българска социалистическа партия през изтеклия мандат, която и до ден сегашен не е опровергана публично от медията.

В утринния блок на bTV беше показано проучване на " Маркет линкс “ (26.02.2021), а по-късно и във всички вести на медията на въпрос: „ Какво е доверието в политическите водачи? “, бяха показани всички ръководители на политически партии, само че без опозиционния водач. Проучването е поръчано и финансирано точно от bTV. Такова нещо не се е случвало в социална телевизия за 30 години у нас.

Налага се чувството за съзнателно неглижиране на опозицията от страна на bTV. Когато има посетители от Българска социалистическа партия не се задават въпроси, а се вършат изявления от страна на водещите в ослепителен контрастност с метода на водене на диалог с ръководещите, главно от ГЕРБ.

Сутрешният блок на малкия екран Ви през последните две седмици е трансфорат в пропагандно предаване на триумфите на министрите. И редом с непрекъснато уронване престижа на опозицията и манипулативни внушения във връзка с нейната работа.

Преескспонирането и хиперинтерпретацията на събития и персони, надяваме се, знаете добре, е операция, която е морално неприемлива и не кореспондира с полезностите нито на демокрацията, нито на нормите, заложени в Етичния кодекс на българските медии, който bTV е подписала и възприела.

Такова държание считаме освен за уронващо престижа на Българска социалистическа партия, само че и като съзнателна провокация по отношение на членовете на партията и нейните симпатизанти. Провокация, която е допустимо да се преглежда като противоречаща на съществени европейски права за достъп до информация. Еднаквото присъединяване в телевизионния ефир на главните политически представителства е част от демократичния развой във всяка цивилизована страна и свободен избор на жителите до информация.

# Настояваме за равнопоставеност, уместност и морал в медията, на която сте притежател.

# Настояваме за незабавно преразглеждане на унизителната Ви информационна политика по отношение на Българска социалистическа партия и ръководителя ѝ.

Като имаме вяра в непоклатимите устои на правовата страна, в чиято основа е свободата на словото, правото на изложение и равнопоставеността на другите субекти на отзиви, чакаме качествена смяна на актуалната обстановка.

Не одобряваме Българска социалистическа партия да е съзнателно неглижирана, както не одобряваме всеки мотив за внушения, целящи нейното неуважение и опитите за нейното публично дискредитиране под всякаква форма.

С почитание,

Георги Свиленски

Председател на Национален избирателен щаб

Българска социалистическа партия за България
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР