Глюкозата е монозахарид, който е в основата на производство на

...
Глюкозата е монозахарид, който е в основата на производство на
Коментари Харесай

Защо глюкозата е толкова важна за тялото ни и в кои храни се съдържа?

Глюкозата е монозахарид, който е в основата на произвеждане на сила в организма. Това определение e известно на всички, само че никога не изчерпва същността й.

Въглехидратите, които консумираме всекидневно от множеството храни и питиета, съставляват захарни молекули, които се разграждат в човешкото тяло до глюкоза. Тя е най-простата форма на въглехидрат.

Днес ще ви разкажем за какво тя е толкоз значима.

Откъде идва глюкозата?

Тя е най-често срещаният монозахарид в природата. При растенията се генерира посредством фотосинтеза. Някои растения я съхраняват в свързани вериги или т. н. нишесте. Храните, съдържащи нишесте, включват царевица, картофи, ориз и пшеница.

Нишестето се отделя от тези цели хранителни източници, с цел да се получат декстроза, глюкоза, полиоли и царевичен сироп с високо наличие на фруктоза, които да се употребяват като съставки в производството на някои храни, питиета, дресинги и сосове.

Глюкозните монозахариди (не като част от нишестето) също се намират естествено в някои храни, написа forlife.bg. Най-концентрираният напълно хранителен източник на глюкозни монозахариди е медът, последван от сушени плодове като фурми, кайсии, стафиди, касис, боровинки, сини сливи и смокини.

Как се обработва в организма?

Глюкозата механически не изисква храносмилане. Вместо това тя се всмуква от тънките вътрешности непосредствено в кръвния поток, където може да се употребява за сила или в последна сметка да се съхранява като гликоген в мускулите и черния дроб.

Консумираме я непосредствено от храни като мед и също по този начин я получаваме от храни и питиета, които съдържат лактоза, захароза и нишесте.

Когато ядем храни, съдържащи нишесте, слюнката в устата ни първо би трябвало да разгради нишестето до малтоза. След това малтозата се разгражда в допълнение на обособените си глюкозни единици, което ги прави налични за асимилиране.

Какво се случва в тялото откакто се усвои глюкозата?

След асимилиране и прекосяване през чревната стена, глюкозата се разпределя сред другите тъкани на организма. Тя е главното гориво за сила.

Какво да създадем при съмнения в равнищата на глюкозата?

Ако равнищата на глюкозата ви са високи или ниски, най-важното е да се консултирате със експерт, с цел да разберете какво предизвиква аномалията.

Ако страдате от диабет, според от типа на диабета, вашият доктор може да назначи мониторинг на кръвната захар, инсулин и/или други медикаменти.

Здравословната диета, здравословното тегло и постоянните физически извършения също са значими за ръководството на диабета.

Приемът на въглехидрати в множеството случаи също е от голяма важност за контрола на кръвната захар. Придържането към лечението и здравословен метод на живот ще сведе до най-малко риска от затруднения и ще усъвършенства цялостното ви положение.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР