От 1 ноември 2019 г. националната платформа за електронни обществени

...
От 1 ноември 2019 г. националната платформа за електронни обществени
Коментари Харесай

Готови ли са институциите за е-търгове?

От 1 ноември 2019 година националната платформа за електронни публични поръчки става наложителна за всички по веригата на възлагателния развой. Платформата е обществена, с денонощен режим на работа и достъпът до информация в нея е безвъзмезден и свободен, оповестяват от Националното съдружие на общините в Република България /НСОРБ/. От тази дата възлагането на всички публични поръчки, в това число и посредством рамкови съглашения, би трябвало да се реализира с електронни средства посредством потреблението на Централизираната автоматизирана Информационна система „ Електронни публични поръчки “ (ЦАИС ЕОП).

На няколко стадия

Задължителното потребление на електронната платформа ще бъде въведено поетапно. Първият стадий ще бъде наложителен от 1 ноември 2019 година, като ще се ползва от разкриване на процедурите до приемане и отваряне на електронни заявки за присъединяване и предложения. Задължителна ще бъде и електронна връзка в хода на възлагане на поръчките. Първоначално в платформата ще са налични 16 базови модула, като измежду тях са „ Е-регистрация “, „ Е-обявяване “, „ Е-подател “, „ Е-документация “, „ Единният европейски документ за публични поръчки (ЕЕДОП) “, „ Обмен на информация в хода на процедурата “, „ Е-оферта “, „ Отваряне на предложения и заявки за присъединяване “, „ Провеждане на вътрешен конкурентен избор по районен съд “, „ Е-каталог “, “Доклади и статистически доклади “, „ Е-фактуриране “, „ Служебен административен модул “, „ Служебен модул за УРП “, „ Служебен модул Генератор на образци/шаблони “ и „ Служебен модул Интерпретатор на логичен условия и формули за пресмятане “.

Лице с права на админ

От НСОРБ подсещат общините, че като възложители на публични поръчки е належащо навреме да стартират подготовка, включваща минимум следните действия: навременна регистрация в централизираната електронна платформа; систематизиране на функции и установяване на едно лице (или лица), което придобива права на Администратор; образование на екипите по публичните поръчки; инспекция за съществуването или закупуване на електронни подписи. Важен миг при електронното възлагане е, че всички документи в системата с правна мощ следва да бъдат подписани с Квалифициран електронен автограф (КЕП). Позволява се потреблението на КЕП, възложен от всички български снабдители, както и от всички европейски снабдители, включени в така наречен Trusted list на Европейска комисия. Квалифицираният времеви щемпел ще бъде предоставян от снабдител на услугата, сертифициран от Комисията за контролиране на известията. Това дава спомагателна сигурност на потребителите при осъществяване на избраните дейности.

Сухи тренировки

До първия ден на ноември платформата ще разрешава регистрация, запознаване и преструване на процесите от всички консуматори. Възложителите ще могат да създадат своята нова и наложителна регистрация и да се срещнат детайлно с създадените модули и наличните функционалности. В тестовия интервал за потребителите не пораждат правни последствия от осъществените от тях дейности, свързани с процеса на възлагане на публичните поръчки. Единствено дейностите по регистрацията ще бъдат непокътнати, а останалите тестово оповестени данни ще бъдат изтрити на 31.10.2019 година

= Всичко на показ =

Предимствата от Централизираната автоматизирана осведомителна система „ Електронни публични поръчки “ са свързани с обезпечаване на по-висока успеваемост при разходване на обществените средства; обезпечаване на гласност и прозрачност; по-добър мониторинг върху пазара на публичните поръчки в страната; следене на възлагателните процеси; единна точка за достъп до цялата налична информация, обвързвана с съответна процедура; редуциране на сроковете; понижаване на административната тежест, изброяват от сдружението на общините.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР