Остатъчният механизъм, наследил Международния трибунал за военните престъпления в бивша

...
Остатъчният механизъм, наследил Международния трибунал за военните престъпления в бивша
Коментари Харесай

Обявяват окончателната присъда срещу Ратко Младич

Остатъчният механизъм, наследил Международния арбитражен съд за военните закононарушения в някогашна Югославия, идната седмица ще разгласи окончателната присъда на командващия босненските сръбски сили по време на войната в Босна Ратко Младич, който през ноември 2017 година бе наказан от трибунала на пожизнен затвор, съобщи организация Хина, представена от Българска телеграфна агенция.

Това е последният случай, обвързван с войната в Босна и Херцеговина, който е обсъждан от наследника на Международния арбитражен съд. Присъдата ще бъде произнесена от арбитър Приска Матимба Ниамбе /Замбия/.

Младич, именуван в медиите " босненският касапин ", бе открит за отговорен за най-жестоките закононарушения в Европа след Втората международна война, в това число за геноцид в Сребреница, закононарушения против човечеството и нарушение на законите и обичаите за водене на война.

След процеса, който продължи повече от 5 години и в който дадоха показания 592 очевидци на обвиняването и отбраната, съдът отхвърли част от обвиняванията против Младич за геноцид в общини, в които сръбските сили под негово командване са правили етническо пречистване на мюсюлмани и хървати от територии, оповестени за сръбски, през 1992 година

Младич бе наказан за присъединяване в четири групови незаконни инициативи. Първото е включването в проект за непрекъснато изтласкване на хървати и мюсюлмани от регионите, които босненските сърби са оповестили за свои, второ - тероризиране на цивилно население с непрекъснат артилерийски и снайперистки обстрел, трето - изтребване на 8000 мюсюлмански мъже и момчета в Сребреница, прието от интернационалното правораздаване за геноцид, и четвърто - държане на чиновници на мироопазващите сили на Организация на обединените нации като заложници, с цел да се попречи на НАТО да извърши въздушни набези над босненските сръбски сили.

И обвиняването, и отбраната апелираха присъдата на първа инстанция.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР