Остър завой в политиката на България дава надежди за разширяване

...
Остър завой в политиката на България дава надежди за разширяване
Коментари Харесай

Файненшъл таймс хвали страната ни за Македония, има ли защо

Остър завой в политиката на България дава очаквания за разширение на Европейския съюз. Основната опозиционна партия в България към този момент разгласи, че ще поддържа премахването на ветото на страната върху началото на договарянията за присъединение на Република Северна Македония (РСМ) към Европейски Съюз, което може да предвещава забележителен пробив в застоялия развой на разширението на блока със Западните Балкани, написа "Файненшъл таймс " в собствен разбор на вчерашно събитие у нас, съобщи БНР.

Бойко Борисов, някогашен български министър-председател, разгласи, че неговата дясноцентристка партия ГЕРБ ще гласоподава за започване на договарянията на РСМ с Европейски Съюз. Ако бъде признат от българския парламент, този ход ще отключи и договарянията за участие на Албания. Лидерите на страните от Западните Балкани и Европейски Съюз ще се срещнат четвъртък сутринта.

„ Това е най-правилното решение за бъдещето на Балканите, Европейски Съюз и България “, сподели Борисов. „ Няма да останем от тъмната страна на Евразия, няма да допуснем путинизация “, добави някогашният министър председател, визирайки въздействието на съветския президент Владимир Путин в Източна Европа.

ГЕРБ и държавното управление, обаче, се скараха дали Министерският съвет или Народното събрание би трябвало да поемат самодейността за повдигане на ветото. България гледа с неприятно око на участието на Северна Македония в Европейски Съюз, и съдружните сътрудници на Кирил Петков подозират, че ГЕРБ се пробва да сложи политически капан.

Европейските водачи се притесняват, че продължаващото закъснение на разширението на Европейски Съюз ще сътвори политическа неустойчивост в Западните Балкани и отчаяние от утвърждението на Брюксел за западната ориентировка на района, което може да бъде употребявано от Русия.

Европейски Съюз обвърза кандидатурите за участие на Северна Македония и Албания: първата е страна-кандидатка за участие в Европейски Съюз от 2005 година без никакъв прогрес в договарянията за присъединение, макар че дава отговор на доста от условията за участие в блока, основно заради възраженията по отношение на изразяването на национална еднаквост на новата страна първо от Гърция, а по-късно от България.

По-широката позиция на Европейски Съюз към разширението на изток се промени след нашествието на Путин в Украйна.

Решението да се поддържа повдигането на ветото от страна на България бележи противоположен завой в политиката на Борисов, чието държавно управление блокира договарянията със Северна Македония през 2019 година в спор за тълкуването на историята на Балканите от някогашната югославска страна.

В спомагателен знак на оптимизъм по отношение на евентуален пробив в договарянията, Северна Македония, Албания и Сърбия към този момент оповестиха, че ще вземат участие в срещата на върха в Брюксел в четвъртък с водачите на Европейски Съюз. Във вторник те заплашиха, че няма да участват на срещата поради позицията на България.

След сполучливия избор на съмнение на държавното управление на Петков, обаче, позицията по повдигане на ветото остава неразбираема, добавя изданието.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР