Още по темата Близо половината деца в България са в

...
Още по темата Близо половината деца в България са в
Коментари Харесай

Фондация Bertelsmann: България спешно трябва да стори нещо с бедността

Още по тематиката
Близо половината деца в България са в риск от беднотия и обществено изключване (графика)
от Дневник,20 ное 2017
Брюксел: В България към момента се харчи незадоволително за обучение
от Дневник,9 ное 2017 " България продължава да е измежду страните от Европейския съюз с най-слаб резултат съгласно Индекса за обществена правдивост и незабавно се нуждае от промени. От общо 28 страни тя е на 26-о място, в четири от шестте критерия на показателя тя непроменяемо е измежду четирите страни с най-слаб резултат и - което е най-тревожно - заема последното място както по попречване на бедността, по този начин и по понижаване на общественото неравноправие и дискриминирането. "

Това е оценката за България в годишния отчет на немската фондация Bertelsmann, в който създателите проучват какъв брой са бедните и застрашените от беднотия в едно общество и в кои групи са съсредоточени бедните. При българите това несъмнено са пенсионерите, децата и младежите и " каквито и провокации да има пред държавното управление, най-голямото е да измъкне популацията от беднотията ", споделят създателите.

" Въпреки подобряването с 20 процентни пункта по отношение на 2007 година през предходната година тревожните 40.4% от българите са застрашени от беднотия и обществено изключване. Това е освен най-лошият резултат в Европейски Съюз, само че и с повече от 25 пункта по-слаб от този на Чехия, която е сложена преди всичко по този индикатор. "

От упоменатите четирима от всеки 10 българи съвсем 32% не разполагат с финансови средства да си разрешат съществени неща като телефон или добре отоплявано жилище. Други 37.5% страдат от доста мощна неспособност да си разрешат обикновени неща, а 24.3% са в риск от беднотия.

При българите до 18 години ситуацията също е нерадостно - 45.9% рискуват да пропаднат в беднотия и неспособност да останат част от обществото. В тази застрашена група повече от една трета (36.1%) са лишени от съществени неща, а друга близо една трета (31.9%) са в риск от беднотия. Добрата вест е, че по отношение на 2008 година има позитивна смяна и тя е изключително забележима при възрастните.

Индексът на Bertelsmann е формиран от 6 съществени индикатора, измежду които 30 процентни пункта е тежестта на политиките за битка с бедността, следвани от по 20 пункта за еднакъв достъп до обучение и достъп до трудовия пазар и по 10 пункта за обществена единодушие и неявяване на дискриминация и опазване на здравето.

От Bertelsmann обръщат внимание, че България е на дъното в класацията за бедността при деца и младежи, само че това не се връзва с приличното 14-то място за образоването им и влиятелното трето място по средства за просветителната система като дял от обществените разноски.

През предходната година 82.6% от работещите са приключили най-малко гимназия и това е усъвършенстване по отношение на 2007 година Но от 2008 година съвсем няма смяна на каузи на младите (18-24-годишни), прекратяващи образованието или професионалното си образование - 13.8% (или 23-о място в класацията).

Анализаторите, работили с данните за България, споделят още, че съществува " съществено разминаване сред образованието и действителните потребности на бизнеса, като от учебни заведения и университет не престават да излизат доста младежи с специалности, които не се търсят, и се задълбочава дефицитът на инженери и експерти по осведомителни технологии ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР