„Още миналата година бях сезирана със сигнали. Екип на омбудсмана

...
„Още миналата година бях сезирана със сигнали. Екип на омбудсмана
Коментари Харесай

Омбудсманът: Важно е да бъдат наказани виновните за полицейското насилие на протестите

„ Още предходната година бях сезирана със сигнали. Екип на омбудсмана извърши инспекция. Беше открито, че има принуждение, което е видно и от фрагментите, които към този момент видяхме. Бяха посетени в „ Пирогов” част от битите хора. Изпратих сигнал до министъра на вътрешните работи да бъде осъществена съответна проверка”. Това съобщи в студиото на „ Здравей, България” омбудсманът Диана Ковачева в отговор на въпрос дали някой е защитил правата на потърпевшите по време на митингите от предходната година.

По думите ѝ силовият министър публично е дал отговор, че по случаите с полицейско принуждение има формирани дисциплинарни производства и информацията е изпратена до прокуратурата.

„ Получих информация, че фактически е имало служители на реда с боксове и заплашителни емблеми. Но няма данни какви са били тези хора. Емблемите не са част от полицейските униформи. Кадрите, които видяхме, са шокиращи. Държавата има положително обвързване да проверява обективно и да откри кои са причинителите и да ги накаже”, безапелационен е омбудсманът.

Според нея, тук-там, на които има митинги, би трябвало да бъдат изпращани служители на реда, които са готови. " Трябва да са хора, които да не си изпускат нервите, да не употребяват принуждение и да не нараняват. Защото това, на което станахме очевидци е нечовешко отношение и мъчение към протестиращите ". " Важно е да бъдат осъдени причинителите, само че е и значимо посланието, че не толерираме принуждение ", съобщи Ковачева.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР