Германска инициатива за укрепване на противовъздушната отбрана на Украйна се

...
Германска инициатива за укрепване на противовъздушната отбрана на Украйна се
Коментари Харесай

Politico: Инициативата на Германия за укрепване на противовъздушната отбрана на Украйна се провали

Германска самодейност за подсилване на противовъздушната защита на Украйна се провали, тъй като други съдружници не са подготвени да последват образеца на Берлин по този въпрос, оповестява.

Германия отговори на апела на Украйна за повече противовъздушна защита, като даде обещание да изпрати някои от личните си системи и да насочи помощ от други съдружници - само че съвсем никой различен не следва образеца на Берлин.

Досега Берлин е заречен три от своите 11 създадени в Съединени американски щати акумулатори Patriot дружно с над 50 системи за противовъздушна защита с дребен обхват на деяние Gepard и ракети въздух-въздух, способни да противодействат на градушката от балистични ракети, бомби и дронове, удрящи градовете на Украйна и сериозни инфраструктура.

В продължение на седмици високопоставени немски политици – главно външният министър Аналена Бербок и министърът на защитата Борис Писториус – разчитаха на съдружниците да изпълнят уговорките си да подарят акумулатори за въздушна и противоракетна защита Patriot на Украйна, написа още изданието.

Изпращането на повече е „ безспорен приоритет “, сподели Баербок по време на посещаване в Киев във вторник, където тя сподели, че Берлин е оказал помощ за набирането на 1 милиард евро в поддръжка на въздушната отбрана на Украйна.

Германия прекара последния месец в разискване на своята самодейност за незабавни дейности за въздушна защита, както беше обявено за първи път от POLITICO, само че страните сътрудници не желаят да изпратят обезверено нужните акумулатори на Украйна, споделиха двама души, осведомени с договарянията.

Въпреки че немската самодейност обгръща и други възможности като SAMP/T, NASAMS, HAWK, IRIS-T или системи за противовъздушна защита S-300, създадените от Raytheon Patriots са най-ефективни против офанзиви. Ползите от „ Пейтриоти “ са ясни, като украинските войски към този момент са подготвени да употребяват инсталираната на камиони система за изстрелване дружно с радари и прехващачи.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг беше явен, че " има системи, които могат да бъдат предоставени на Украйна ".

Но не е елементарно да се координира по какъв начин те да попаднат в ръцете на украинските бойци.

„ Няма европейско водачество и няма единение сред главните настоящи лица “, сподели Нико Ланге, някогашен шеф на щаба на немското министерство на защитата, а в този момент помощник в мозъчния концерн CEPA. „ Чувството за неотложност не се е нараснало, има повече чувство за облекчение в този момент, когато американците още веднъж доставят. “

Въпреки че не се изпращат доста ракетни системи на изток, страните поемат по-малки обещания.

Министерството на защитата на Германия съобщи, че Белгия, Дания, Норвегия, Канада и Холандия са поели ангажимент за финансиране, а Франция, Испания, Румъния, Литва, Белгия, Съединените щати и Обединеното кралство са дали обещание да прибавят материали и ракети.

Латвия също желае да се причисли към програмата, споделиха от министерството.

Една от аргументите за нежеланието да бъдат изпратени „ Пейтриоти “ е, че те са скъпи – към 1 милиард $ на единица – и всяка изстреляна от тях ракета прехващач коства милиони.

Нещо повече, страните не желаят да одобряват удара върху личната си противовъздушна защита, нужен за осъществяване на доставките за Украйна, сподели Фабиан Хофман, откривател, работещ по ракетни технологии в университета в Осло.

„ Германия навлиза в голяма празнота в качествата поради поддръжката си за Украйна “, сподели Хофман. „ Времената за поръчка стават все по-дълги за батериите Patriot. “

От другите европейски страни с акумулатори, Испания и Гърция до момента са отказали да преразположат своите системи, макар че Мадрид изпраща ракети. Полша, сериозен канал за оръжия, ориентирани към Украйна, също отхвърли даряването на една от своите елементи, защото министър председателят Доналд Туск упорства, че няма аварийно копие.

Румъния, която също граничи с Украйна, е била помолена от президента на Съединени американски щати Джо Байдън да направи този ход, съгласно президента на страната Клаус Йоханис.

„ Трябва да го обсъдя във Висшия съвет по защита, с цел да видя какво можем да предложим и какво можем да получим в подмяна, тъй като е недопустимо да оставим Румъния без противовъздушна защита “, сподели Йоханис по време на посещаване в Белия дом този месец.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР