Опрощаване на глоби, данъчни отстъпки, разсрочване на банкови заеми, сваляне

...
Опрощаване на глоби, данъчни отстъпки, разсрочване на банкови заеми, сваляне
Коментари Харесай

Зърнопроизводители натискат за намаляване на рентите

Опрощаване на санкции, данъчни отстъпки, разсрочване на банкови заеми, събаряне на рентите. За сходни ограничения упорстват зърнопроизводителите, най-много тези от Добруджа, поради пагубната годишна продукция тази година.

За първи път от доста години се случва и трите култури - пшеница, слънчоглед и царевица, да изгорят поради сушата в доста региони в страната. Досега в случай че пшеницата не стане, зърнарите компенсираха загубите с царевицата или слънчогледа. " Не се оправдаха очакванията пролетниците да компенсират загубите от есенниците ", обявиха от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), представени от " Сега ".

Оттам показват, че " житницата на България " тази година е с рекордно ниски добиви на пшеница - 50-150 кг на декар, при междинен рандеман от над 550 кг през 2019-а.

Прибирането на царевицата и слънчогледа още не е завършило, само че поради упоритата суша жътвата в доста региони стартира по-рано и също тормози с ниски добиви. При слънчогледа стопаните от цяла Добричка област прибират сред 50 и 180 кг на декар, а при царевицата – от 0 до 230-250 кг.

Затова от известно време земеделците търсят подпомагане от Министерството на земеделието и други държавни институции за превъзмогване на последствията от пропадналите реколти.

" Искаме неизпълнени ограничения към фонд " Земеделие ", произлизащи от сушата, да не водят до санкции за земеделските производители ", изясни пред Агри.БГ ръководителят на НАЗ Костадин Костадинов.

От фонд " Земеделие " към този момент увериха земеделските стопани от потърпевшите региони, че няма да търпят наказания, в случай че са засели междинни култури, само че те не са поникнали поради сушата.

Разговори за вероятните антикризисни ограничения са извършени и с Национална агенция за приходите. " Не може да плащаме Данък добавена стойност за продажби под себестойност ", показва Костадинов. И дава образец с продажба на 50 кг пшеница от декар в Добруджа на цена 30 стотинки. " Това са 15 лева общ доход, до момента в който разноските за тази пшеница са 100 лева На тези разноски е заплатен Данък добавена стойност. Не желаеме да плащаме Данък добавена стойност на загубите ", споделя Костадинов.

От НАЗ са провели среща и с асоциацията на банките в България (АББ), откъдето са откликнали на молбата за разсрочване на заеми. Предстои дружно с агроминистерството да се изготви лист с общините, мощно наранени от сушата, и стопаните в тези общини да получат разсрочване на заеми и нови заеми, с цел да обезпечат продукцията през идната година.

Освен това от Министерството на стопанската система зърнопроизводителите са получи увещание, че може да аплайват по антикризисната стратегия за поддръжка на дребни и междинни компании, по която комерсиалните банки ще отпускат заеми до 300 000 лева, като ББР ще покрива с гаранция до 80% от тях.

" Единственият диалог, който не е воден, е с огромните притежатели на аграрни земи. Но от мнения през медиите излиза наяве, че те не са подготвени на отстъпки ", разяснява още Костадинов.

В последния месец, откакто стана ясно, че и реколтата на царевица и слънчоглед в доста региони в страната върви към неуспех, все по-често производителите започнаха да приказват за нереалистично високите наеми тук-там и за нуждата те да бъдат понижени. От НАЗ даже споделят, че може да се разгласи форсмажорна година за регионите със суша, при което въобще да не се изплащат ренти.

" Клаузата за форсмажор е залегнала в договорите за аренда. Още повече, че рентите тук-там са станали безпричинно високи и не дават отговор на икономическата логичност ", разяснява Костадинов.

Зърнопроизводители показват, че има случаи, в които борбата за земя е довела до предплатени заплащания от по 100 лева на декар. Такива нива неизбежно ще имат неприятни последици - неспособност за заплащане и даже отводи от произвеждане.

" Рентата би трябвало да е производна на добива от единица повърхност. За огромно страдание рентите ескалираха ужасно доста и то безпричинно. Това е по-скоро надиграване сред аграрни производители ", разяснява неотдавна пред БНР ръководителят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова.

Според нея рентата би трябвало да е 30% от създаденото и по този начин е написано в множеството контракти. Но в последните 3-4 година навлязла практиката да се дават ренти от порядъка на 50% от продукцията. " Това ни лишава от пресен капитал, който ни би трябвало в такива години като сегашната. Без капитал ще изпаднем в неплатежоспособност и ще банкрутираме ", споделя Жекова.

Бившият аграрни министър Венцислав Върбанов също счита, че рентите са надхвърлили " тавана на толерантност ". " Дивата конкуренция направи това - надскачайки се между тях, вдигнахме рентата до такива равнища, които не можем да обслужваме ", разяснява той.

Собствениците на аграрни земи обаче не желаят и да чуят за форсмажорни условия и за нулева година за рентите.

" Между притежатели и ползватели са подписани контракти, които няма по какъв начин да се нарушат. Може да се сключат анекси, с които да се направи разсрочване на тазгодишните ренти, а някой притежател, в случай че желае, и да ги понижи, само че за идната стопанска година, която стартира от 1 октомври. Няма обаче по какъв начин договорите да паднат, това е нелегално ", разяснява за " Сега " Стайко Стайков, ръководител на Българската асоциация на притежателите на аграрни земи (БАСЗЗ).

Стайков уточни, че проблем със сушата има всяка година, по тази причина процесът на предоговаряне не е оригиналност. Тази година обаче засушаването е в Добруджа, където ползвателите на ниви били " най-шумни ".

Според БАСЗЗ форсмажор би имало при 100% провалена годишна продукция. " А те си прибраха пшеницата, жътвата на царевица и слънчоглед още не е завършила, страната им заплаща 100% дотация, възвръщат им акциза за горивото ", напомня ръководителят на асоциацията.

Около 30 лева на декар е дотацията за едногодишните култури, като за дребните производители, които обработват до 300 дка, дотацията стига до 40 лева за декар.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР