Определението за "балон" на пазара на недвижими имоти е много

...
Определението за "балон" на пазара на недвижими имоти е много
Коментари Харесай

Н. Поппалов, Leno: Имотите поскъпват, но балон на пазара все още няма

Определението за "балон " на пазара на недвижими парцели е доста съвременно.

То се появи по време на рецесията от 2008 година и от време на време се появява в медиите.

Ние виждаме, че доста клиенти, които са получили финансиране от Leno, съумяват във времето да рефинансират своите заеми посредством продажба на парцелите. Това е предизвикано от обстоятелството, че цените са се повишили в някаква степен, само че, съгласно нас, към момента в естествени граници, които не могат да подсказват за "балонен " пазар.

Това съобщи ръководителят на Съвета на шефовете на Leno адв. Николай Поппалов, който беше един от участниците в панел "Имоти ", част от 13-ото издание на форума Шумът на парите 2022.

Той разкри детайлности за това какви са опциите на различното ипотечно кредитиране.

"В последните години виждаме огромен растеж в този бранш, който се дължи освен на нашата компания, само че и на всички останали играчи. Алтернативното ипотечно кредитиране нормално е нужно тогава, когато банковото кредитиране не е допустимо - дали поради експедитивност, дали поради неприятен финансов профил на клиента.

Възможното решение е този различен ипоточен заем, при който можете да заемете сума сред 4000 евро и 2.5 млн. евро. Тя се отпуска само против поръчителство под формата на неподвижен парцел ", изясни Поппалов.

По думите му, концепцията на този вид финансови принадлежности не е толкоз закупуването на парцели, а потреблението на парцели, които към този момент притежаваме, за поръчителство и приемане на финансиране.

"Основното предизвикателство е този вид финансиране да бъде налично, бързо и да не е обвързвано с прекалено много администрация. В същото време рисковата матрица би трябвало да е направена по този начин, че да обгръща допустимо по-голям брой от евентуални клиенти ", сподели още ръководителят на Съвета на шефовете на Leno.

Той цитира данните на Евростат, съгласно които делът на притежателите на жилища в България е 84%.

"Има някои финансови фактори, които подсказват за рецесия или най-малко за вероятно закъснение на стопанската система. В този миг хората ще имат потребност от свободни средства. Затова може да се наложи известна смяна в метода, по който се гледа на парцелите. Той не е единствено дом, офис или комерсиална повърхност, а и притежател на стойност. Той е една "касичка с пари ".

Ако имаме инфлация и повишаване на парцелите, цената на тази "касичка " се покачва. Когато вършим ремонт, действително ние вкарваме пари в нея. Но за разлика от класическите розови прасенца-касички, които в даден миг просто би трябвало да счупим, продуктите като различното ипотечно финансиране ни дават опция да извлечем тази стойност, без да губим парцела ", сподели още адв. Николай Поппалов.

По думите му, както различното, по този начин и стандартното ипотечно кредитиране в последните години се усъвършенстват главно откъм досегаемост. Това значи, че те стават налични за все по-широк кръг от хора.

"Дори и банките работят върху рисковите си матрици. Те към този момент одобряват обезпечения с парцели на стадий Акт 14, приходи от чужбина и така нататък - неща, които преди години изглеждаха невъзможни. В Leno сме имали доста запитвания от клиенти с положителни приходи от чужбина, които са имали предпочитание да купят жилище с ипотечен заем, само че банките до неотдавна изобщо не са желали да ги обследват. Вече желаят ", сподели още Поппалов.

Той обаче посочи, че моделирането на рисковата матрица въпреки всичко има някакви ограничавания и не може да се прави до безспир. По думите му, в даден миг ще би трябвало да се акцентира повече на бързината, автоматизацията и дигитализацията.

"Струва ми се извънредно досадно хората да бъдат принуждавани да посещават разнообразни клонови мрежи, да попълнят дълги въпросници и да чакат дълго време да се позволи техния въпрос, в случай, че живеем в цифрова епоха и имаме отдалечена връзка. Дори и най-консервативните банки към този момент стартират да вкарват сходни процеси, тъй като е ясно, че цялата тази администрация би трябвало да се понижи ", разяснява Поппалов.

Шумът на парите 2022 се провежда с поддръжката на Пощенска банка, Инвестбанк, Уникредит Булбанк, Обединена Българска банка, Амунди, TBI Bank, ЕОС Матрикс, eMAG, Алкомет, Arco Real Estate, Schneider Electric, Планекс Инвест, MyFin, LENO, DHL, БАКБ, Фронтекс Интернешънъл, Coca-Cola HBC Bulgaria, CloudCart, Philip Morris Bulgaria, TBI Buy, УНИКА и Кеш Кредит.

Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР