Повече от 400 души се събраха на концерта на танцова

...
Повече от 400 души се събраха на концерта на танцова
Коментари Харесай

С концерт „С дъх на пролет“ започнаха пролетните празници в Община Марица

Повече от 400 души се събраха на концерта на танцова школа „ Оренда “, проведен във връзка пролетните празници в Община Марица. Празникът се организира в многофункционалната зала в Рогош, открита преди няколко месеца.
Прочетете още
Над 100 участници излязоха на сцената и извършиха 23 танца от всички фолклорни райони на страната. Повече от 90 минути с доста неспокойствие дребни и огромни танцьори демонстрираха любовта си към националното творчество и заредиха залата с положителни страсти и празнично въодушевление. Хореограф на спектакъла бе ръководителят на „ Оренда “ Васка Нанчева, която е приключила АМТИИ „ Проф. Асен Диамандиев “. В школата се учи и практикува обичаен и обработен фолклор. В нея вземат участие от 3 до 55-годишни танцьори. Формирани са групи за деца до 7 години, за ритуално-танцов фолклор, както и клуб за проучване на обичайни хора. „ В лицето на господин Димитър Иванов имаме огромна поддръжка и сме признателни за грижите, които през годините поставя за нашата групировка “, показа Васка Нанчева и акцентира, че школата е общественост, колектив, семейство.

Със стих приключи пролетния концерт, който предвеща светлината на пролетните празници в навечерието на Великден: „ Ще се търкулне седмицата бързо, с цел да се спре в един пресветъл ден. Камбаните ще пеят „ Бог възкръсна! “ и мракът в светлина бе прероден “.

Приветствие от името на кмета на Община Марица Димитър Иванов насочи заместник-кмета Николай Стаматов. Той поздрави участниците в концерта. „ Благодарим на госпожа Нанчева за това, което прави с нейните ученици, за това, че ни потапя в магията на българския фолклор. Много се радваме, че традициите в Община Марица не престават и деца от ранна възраст се занимават с национални песни и танци. Всеки, който види дете в носия и чуе гайда и национална музика няма по какъв начин сърцето му да не трепне и да не настръхне от неспокойствие и горделивост, че е българин. Всеки от нас носи в себе си гените на предците ни и се гордеем с това, което имаме – децата и традициите “, сподели в приветствието си Николай Стаматов. Той бе безапелационен, че Община Марица постоянно поддържа младежите и ще продължи да построява културни и спортни уреди, като многофункционалната зала в Рогош, в която децата могат да упражняват и да се организират концерти и тържества.

От името на управлението на Община Марица Николай Стаматов поздрави участниците и гостите на концерта с пролетните празници – Лазаровден и Цветница и пожела на всички ярък Великден.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР