Космическият кораб Adras-J на японската компания Astroscale се приближи до

...
Космическият кораб Adras-J на японската компания Astroscale се приближи до
Коментари Харесай

Заплаха за сателитите: Японски апарат откри голям ракетен фрагмент в орбита

Космическият транспортен съд Adras-J на японската компания Astroscale се приближи до горната степен на японската ракета-носител, която изведе в орбита сонда за наблюдаване на Земята през 2009 година В резултат на това Adras-J съумя да направи фотография от близко на парче космически отпадък.

Astroscale изпрати специфичен галактически транспортен съд Adras-J в орбита, с цел да тества технология за унищожаване на галактически боклуци от орбита. По време на задачата апаратът се приближи до горната степен на японската ракета-носител H-IIA, която от 15 години обикаля към Земята на височина 600 км. Размерът на тази част от галактическата ракета е почти 11 на 4 метра и тежи 3 тона.

Компанията Astroscale възнамерява да сътвори група от устройства в орбита, които ще отстраняват парчета от галактическите боклуци. В бъдеще това ще включва потреблението на роботизирана ръка за грабване на парчета и освобождението им от орбита, пише BBC.
 ракетни галактически боклуци Снимка: BBC
Този път Adras-J тества способността за тъкмо идентифициране на галактически парчета и също толкоз точно доближаване, с цел да събере информация за обекта. В близко бъдеще устройството ще се опита да забави скоростта на въртене на степента на ракетата. За да направи това, Adras-J употребява своите мотори, изгорелите газове от които ще ударят степента на ракетата в посока, противоположна на нейното въртене. Adras-J също ще направи повече фотоси на галактически боклуци.

Astroscale възнамерява да стартира своя проект за унищожаване на галактически боклуци в орбита през идващите няколко години.
 ракетни галактически боклуци Илюстрация на галактически транспортен съд, който се доближава към ракета притежател в орбита Снимка: BBC
Проблемът с галактическите боклуци в последно време става все по-разпространен. През последните 60 години милиони парчета са се натрупали в орбита. Включително отработени степени на галактически ракети.

Тези парчета могат да се сблъскат с настоящи спътници в орбита, които се употребяват за връзка и наблюдаване на Земята. Но степените на ракетата-носител съставляват особена заплаха заради големия си размер.

Според Европейската галактическа организация сега в орбита има 2220 отработени степени на галактически ракети.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР