Поведението на AI може да бъде предвидимо по време на

...
Поведението на AI може да бъде предвидимо по време на
Коментари Харесай

AI се научи да мами хората, алармират учени


Поведението на AI може да бъде предвидимо по време на образованието, само че по-късно да стане неконтролируемо (снимка: CC0 Public Domain)

Изследователи от Масачузетския софтуерен институт бият паника. Проучване удостоверява, че някои системи с изкуствен интелект, в това число Cicero и GPT-4, са се научили да мамят хората.

Екипът, управителен от Питър Парк, откри, че системите с изкуствен интелект могат да извършват задания като мамене на играчи в онлайн игри или заобикаляне на инспекцията CAPTCHA, че не сме роботи. Парк предизвестява, че тези на пръв взор тривиални образци могат да имат съществени последствия в действителния живот.
още по темата
Проучването се концентрира по-специално върху системата за изкуствен интелект Cicero, която в началото е проектирана като обективен съперник във виртуална дипломатическа игра. Според Парк, тази система се е трансформирала в „ занаятчия на измамата ”, макар че е предопределена да бъде потребна.

По време на играта Cicero в ролята на Франция скрито се съюзява с следената от хора Германия, с цел да съобщи Англия (друг играч-човек). Първоначално Cicero дава обещание да отбрани Англия, като в същото време предизвестява Германия за навлизане.

Друг образец от изследването е известната AI система GPT-4 на OpenAI, която лъжливо твърди, че има проблеми със зрението и наема хора да заобикалят CAPTCHA от нейно име.

Питър Парк акцентира нуждата разработчиците на изкуствен интелект да образоват своите системи в почтеност.

За разлика от обичайния програмен продукт, AI системите с надълбоко образование се „ развиват ” посредством развой, сходен на селективното размножаване. Според учените, държанието на AI може да бъде предвидимо по време на образованието, само че по-късно да стане неконтролируемо.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР