ИТ секторът има добра репутация, успешни истории и видимо развитие(снимка:

...
ИТ секторът има добра репутация, успешни истории и видимо развитие(снимка:
Коментари Харесай

БАСКОМ: ИТ индустрията трябва да е в сърцевината на Бранда България


ИТ секторът има добра известност, сполучливи истории и очевидно развиване
(снимка: CC0 Public Domain)

ИТ промишлеността в България продължава да бъде номер едно по фонд работна заплата с 4 милиарда лева, по принос в развойната активност и по дял на износа на услуги от 30%, оповестиха от софтуерната асоциация БАСКОМ.

„ Готови сме да дадем своя принос, с цел да подпомогнем цялата останала част от българската стопанска система да премине през новите софтуерни провокации ” – това обръщение насочиха мениджърите на най-влиятелните софтуерни компании по време на пролетна среща в Бургас, придружена от полемики за развиването на локалната екосистема с представители на просветителния бранш в града, локалните управляващи и партньорски организации.

Достъпът до гений, подобряването на средата за развиване и върховенството на закона остават основни цели за високотехнологичните бизнеси в България, които към този момент общо съставляват над 20% от стопанската система на България, подчертаха от БАСКОМ. Асоциацията упорства за опазване на данъчно-осигурителната рамка като конкурентно преимущество за развиване на бизнеса, което дружно с привличането на вложения е от основно значение.

„ Предстои ни значимо обединяване на всички асоциации, представляващи високотехнологичните промишлености. С Българска работодателска асоциация новаторски технологии (БРАИТ) даваме поръчка да сме деен участник в новия Национален съвет за тристранно съдействие, тъй като бъдещето е софтуерно и това касае директно освен стопанската система, само че и всички публични браншове ”, сподели Доброслав Димитров, ръководител на УС на БАСКОМ и УС на БРАИТ.

Мениджъри на компании потвърдиха мигрирането на ИТ гении в градове отвън София. Проблемът обаче е, че бизнесът не открива офиси в страната, тъй като няма задоволително ИТ гении на място, а младите не остават в родните си градове, поради липса на задоволителни кариерни благоприятни условия. Същевременно има дейни локални администрации, които осъзнават този проблем и работят за превъзмогването му – Община Бургас е добър образец в това отношение.
още по темата
„ Привличането на хора в Бургас е главен приоритет за нас. Новите ни планове са ориентирани напълно в тази посока – ще вършим Студентско градче и нова общинска Детска болница с най-модерно съоръжение в областта на телемедицината ”, описа Ивелина Стратева шеф на дирекция „ Икономика и икономически действия ” в Община Бургас.

Общината организира политики за стабилно развиване на образованието, което включва освен развиване на инфраструктурата, само че и вложения в разнообразни стратегии и планове. Основен фокус ще бъде и основаването на национална Асоциация на ИТ учебните заведения, заяви Михаил Ненов, заместник-кмет „ Образование, опазване на здравето, обществени действия и юношески политики ”.

Темата Бранд България е измежду главните акценти в активността на БАСКОМ още от основаването на Асоциацията. „ Ще дадем отговор на въпроса за какво България е положително място за вложения, за насърчаване на бизнес и правене на устойчива кариера, осигуряваща първокласен стандарт на живот ”, съобщи Марина Шидеров, член на управителния съвет на БАСКОМ.

Мениджърите на софтуерните компании са безапелационни, че ИТ промишлеността би трябвало да е в сърцевината на Бранда България, защото има добра известност, сполучливи истории и очевидно развиване на бранша. „ Да решаваме сложни софтуерни проблеми е част от нашето конкурентно преимущество ”, уверени са софтуерните компании. Те упорстват България да бъде промотирана като положително място за правене на кариера.

Специален акцент по време на събитието бе подложен върху двата плана, по които БАСКОМ е сътрудник – SMACITE и Digital4Sustainability, съфинансирани по Програма Еразъм+ на Европейската комисия.

SMACITE цели да преодолее дефицита на умения на техническите експерти и инженерите, опериращи в региона на интелигентните градове благодарение на нова, приспособена обучителна стратегия, комбинираща механически и нетехнически умения.

Digital4Sustainability е ориентиран към потребление на цифровата резистентност на Европа посредством планиране, създаване, внедряване и контролиране на цифрови технологии за тъй наречените двоен преход – дигитален (дигитален) и зелен, които обезпечават стабилно развиване.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР