След 2012 година се въведе т. нар. ацелуларна ваксина против

...
След 2012 година се въведе т. нар. ацелуларна ваксина против
Коментари Харесай

Министърът на здравеопазването: Важно е хората да бъдат информирани за коклюша: за симптомите и възможните усложнения

След 2012 година се вкара така наречен ацелуларна ваксина срещу коклюш, която за разлика от миналата, е с частици от коклюша, а не жива ваксина. Новата ваксина пази по-слабо, сподели в изявление за бТВ служебният министър на опазването на здравето доктор. 

" Новата ваксина след 2012 година пази по-малко, само че нейното преимущество е, че няма тези тежки странични резултати, които са следени при миналата ваксина ", добави тя.  

" Кога ще бъде тъкмо пикът на коклюша е мъчно да се каже. До 24 април бяха регистрирани 525 случая на инфектирани. Имаме данни за епидемиологично разпространяване, само че нещата са под надзор сега ", добави тя. 

" Обществото към момента е доста сензитивно след COVID-19 на тематики като пандемия, зараза и по тази причина ние доста внимаваме какви послания ще дадем към това общество. За нас е значимо хората да бъдат осведомени за коклюша, за признаците, за вероятните затруднения. Но никога не желаеме и работим в посока да не се всява суматоха измежду популацията ", уточни.

" Коклюшът не е ново заболяване. Епидемиолозите години наред го следят. Последният по-сериозен пик е през 2009 година. През 3 до 5 години се следи наклонност на повишаване, само че не в тези размери, в които се следи сега. От лятото 2023 година се следи доста повишаване на броя на случаите в доста от страните в Европа ", сподели още министърът. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР