Омбудсманът Мая Манолова, заедно с експерти от Министерството на труда

...
Омбудсманът Мая Манолова, заедно с експерти от Министерството на труда
Коментари Харесай

Мая Манолова се среща с миньорите от Бобов дол

Омбудсманът Мая Манолова, дружно с специалисти от Министерството на труда и обществената политика, Националния застрахователен институт и Агенцията по заетостта, ще се срещне през днешния ден с миньорите от последния под земята рудник за рандеман на въглища в Бобов дол. 400 служащи остават без работа, поради поетапното закриване на рудника, което провокира тревога измежду тях и техните фамилии.

Много от миньорите са в пенсионна възраст, само че заради законодателни промени, няма да могат да се пенсионират, а други имат потребност от преквалификация и нови работни места.

Миналата седмица бе обявено, че Агенцията по заетостта ще оказва помощ за намиране на претовареност на миньорите в Бобов дол, които следва да бъдат съкратени. Агенцията ще изпрати екипи, които ще прегледат всеки един съответен случай, с цел да бъде оказана поддръжка за започване на работа в района на 400-те подземни служащи, които ще бъдат освободени от средата на идващия месец.

Според Манолова, по-големият проблем ще възникне за миньорите, които ще би трябвало да се пенсионират. "В края на предходната година, народните представители трансформираха закона, с което се лишава правото на миньорите, съкратени от закриващи се рудници да се пенсионират при избрани преференциални условия ", напомни омбудсмана.

Част от миньорите, които в този момент ще бъдат съкратени, са работили действително по 20 години подземен, а в този момент с цел да се пенсионират ще би трябвало да чакат вместо навършването на възраст от 45 години още 10-12 години.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР