До края на днешния ден трябва да е готово Споразумение,

...
До края на днешния ден трябва да е готово Споразумение,
Коментари Харесай

Обединението на ВиК фирмите е единствената възможност за еврофинансиране

До края на днешния ден би трябвало да е готово Споразумение, което на процедура ще подкрепи завършването на процедурите по консолидация на ВиК операторите в област Хасково. За това настояваше министърът на районното развиване и благоустройството арх. Виолета Комитова.

В срещата за разрешаване на казуса, проточил се с години, участваха заместник-министърът Валентин Граматиков, управлението на „ Български ВиК холдинг “ ЕАД, регионалният шеф на Хасково инж. Минко Ангелов, кметът на Димитровград Иво Димов, шефовете на ВиК-Хасково и ВиК-Димитровград, както и специалисти.

Консолидацията на ВиК сдруженията е единствената опция те да аплайват за европейско финансиране, с което да се подмени остарялата ВиК инфраструктура и да се усъвършенства качеството на предоставяната на потребителите услуга.

„ Хората имат право на достъп до модерна ВиК инфраструктура и качествена услуга. Необходимата инвестиция във водния бранш е голяма, а страната няма този запас. Затова би трябвало да поставим старания за консолидация на водните сдружения и те да имат достъп до европейските фондове “, отбелязва министър Комитова. Именно от присъединението на ВиК-Димитровград към ВиК-Хасково зависи достъпа до европейско финансиране за замяна на подземната инфраструктура в цялата област. То е допустимо само при съблюдаване на условието за консолидиране на правилото „ една територия – един оператор “, с цел да може ВиК операторът да извършва функционалностите си по поддържане на качеството на ВиК услугата съгласно европейските условия.

Необходимите вложения за ВиК инфраструктура за територията на област Хасково са избрани с районните генерални проекти. За реализиране на сходство със наложителните наставления на Европейския съюз в региона на водите за община Димитровград са нужни 179 млн. лв., а за област Хасково – 774 млн. лв..

След правенето на съглашението, то следва да бъде показано за утвърждение в Общинския съвет на Димитровград, с цел да стане настоящо от началото на идната година и с това да приключи процеса по консолидация на обособената територия на ВиК-Хасково.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР