Не се налага локдаун у нас, заяви на брифинг служебният

...
Не се налага локдаун у нас, заяви на брифинг служебният
Коментари Харесай

Няма да има локдаун, съобщи Кацаров

Не се постанова локдаун у нас, съобщи на брифинг служебният здравен министър Стойчо Кацаров. Мерките и зеленият документ дадоха резултат. Броят на инфектираните с коронавирусната зараза понижава, посочи той. " През цялото време не сме залагали на страха, не сме се опитвали да плашим хората и да използваме страха от болестта, с цел да ги мотивираме да съблюдават противоепидемичните ограничения, а в противен случай - от самото начало настоявахме хората с разсъдъка си и с възприятието си за отговорност да одобряват, че това зависи от всички нас ", уточни още министърът. И благодари на хората, както и на медиите, станали част от общонационалните старания за справяне със болестта.

В момента сме надолу от пика и се надяваме при спазването на мерките този спад да продължи, изясни съветникът на здравния министър проф. Мира Кожухарова. Наблюдава се тенденция за понижаване на болните. За качването на върха ни трябваха по-малко от 13 седмици, акцентира проф. Кожухарова. Има внезапно повишаване на броя на тестванията, изключително след въвеждането на зеления документ. По време на епидемиологична вълна това в действителност е най-сигурния метод за противопоставяне, тъй като всеки позитивен се изолира и това понижава броя на инфектираните, посочи професорът. Зеленият документ е засилил и имунизацията у нас, само че напъните в тази насока трябва да продължат.

Нови медикаменти за лекуване на пациенти с ковид се чака да бъдат доставени у нас в края на ноември или началото на декември. Продуктите са за разнообразни групи заболели – с лека, междинна и тежка форма на болестта. Директорът на дирекция „ Лекарствена политика “ в отрасловото министерство д-р Десислава Велковска разгласи, че в българските лечебни заведения към този момент се ползва сполучливо един от препаратите с моноклоналните антитела за лекуване на COVID-19, а към този момент тече договаряне и за другия сходен артикул. " Тази група лекарствени артикули съставлява интравенозна инфузия и по този метод се обгръщат пациентите с лека до приблизително тежка форма, които са настанени отвън лечебно заведение ", изясни доктор Велковска.

Предстои подписване на контракт и първа доставка за противовирусния артикул на „ Мерк “, който е във формата на таблетка. Ще се предписва в границите на 5 дни след позитивния тест, като ще се пият по две таблетки дневно и може да се ползва при възрастни и деца над 12 година с лека форма на ковид. Председателят на Изпълнителната организация по медикаментите Богдан Кирилов посочи, че се чака до края на ноември специалистите от Европейската организация по медикаментите да излязат с научно мнение, което да разреши всеобщо използване у нас.

От първия медикамент за лекуване на коронавирусна инфекция – ремдесивир, са закупени и употребявани над 180 000 флакона за пациенти в тежко положение. А за сериозните Коронавирус случаи в идните седмици ще е разполагаем нов имуносупресор.

" Това, че са открити разнообразни благоприятни условия за лекарствено лекуване, не значи да спрем да се имунизираме или да мислим, че по този метод можем да се оправим със болестта ", акцентира министър Кацаров. Всички медикаменти имат по 50-60 % успеваемост, което е доста по-ниско от имунизацията и също така към момента няма медикамент, който да може да повлияе задоволително на пациент в сериозно положение.

Министърът отговори на въпрос по кое време огромните възпитаници ще могат да се върнат в клас, като съобщи, че това би трябвало да бъде преценено от просветителното министерство. " Ние сме в процедура на договаряне на проби, които по наши калкулации, би трябвало да стигнат за месец напред ", посочи той.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР