Ускорено постигане на стандартите за влизането на страната ни в

...
Ускорено постигане на стандартите за влизането на страната ни в
Коментари Харесай

Ускоряване на влизането ни в еврозоната, ОИСР и Шенген, иска бизнесът

Ускорено реализиране на стандартите за влизането на страната ни в Организация за икономическо съдействие и развиване, еврозоната и Шенгенското пространство, опазване на макроикономическа и финансовата непоклатимост, данъчния модел и ставки са измежду главните упования на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) след сформирането на нов парламент и държавно управление. Това разяснява ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев пред Българска телеграфна агенция, който тази година е и ротационен ръководител на АОБР.

Ускоряване на икономическия напредък посредством по-добра бизнес среда, понижаване на административните тежести и свеждане на регулациите до минимално изискуемите от правото на Европейски Съюз, електронно ръководство, поощряване на вложенията и нововъведенията и битка с корупцията, сивата стопанска система и картелите, са измежду другите предпочитани съгласно бизнеса сфери. Преди изборите АОБР се срещна с представителите на " Демократична България ", Коалиция " Изправи се БГ! Ние идваме! ", Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, с цел да показа упованията на бизнеса след изборите, рекомендациите за бюджета на страната за следващата година.

Работодателите настояват в държавния бюджет за 2022 година да бъдат планувани средства за финансиране на политики за справяне с последствията от рецесията, породена от COVID-19, както и с енергийната рецесия. В рекомендациите си четирите национално представителни организации желаят в бюджета за идната година да бъде заложен запас за осъществяване на политики за възстановяване на бизнес средата, както и благоприятни условия за обезпечаване на стопански напредък на България, в това число посредством обезпечаване на задоволително средства за съфинансиране на Националния проект за възобновяване и резистентност и Споразумението за партньорство. 

На срещите с партиите са били посочени политиките, свързани с антикризисни ограничения, в това число ускорено вложение на европейските фондове. Сред тях са продължение на мярката за опазване на заетостта, използване на мярка за финансиране на непрекъснатите разноски на предприятия със спад в приходите от продажби над 30 на 100 по отношение на осъществените през 2019 година, която да поддържа ликвидността на българските предприятия, както и ограничения за компенсиране на компаниите за невиждано високите, надхвърлящи в пъти плановете на КЕВР, цени на електрическата сила и на природния газ.

Бизнесът изрично разгласи поддръжката си за опазване на данъчна непоклатимост при задържане на нивата на данъчните ставки и на осигурителните вноски за 2022 година. Според организацията това е един от главните фактори за поощряване на вложенията и за обезпечаване на условия за стопански напредък. В допълнение на това АОБР настоя за прецизното съблюдаване на разходопокривния принцип при образуването на държавни и общински такси. За следващ път работодателските организации насочиха забележка против непрекъснатото отсрочване на изчисляването на такса " Битови боклуци " на основа на действителното замърсяване и настояха Бюджет 2022 да бъде направен на основа, при която таксата се пресмята на правилото " замърсителят заплаща ".

Сред другите значими рекомендации на асоциацията бяха прекратяване на административното увеличение на минималната работна заплата и пенсия, анулация на архаичните минимални осигурителни приходи, запазването на размера на оптималния застрахователен приход, до момента в който междинният не надвиши половината му, преустановяване на заплащането от предприятията на първите три дни болнични и други.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР