Европейската комисия заяви в четвъртък, че очаква брутният вътрешен продукт

...
Европейската комисия заяви в четвъртък, че очаква брутният вътрешен продукт
Коментари Харесай

Над два пъти по-голям прогнозен растеж в Хърватия спрямо България

Европейската комисия съобщи в четвъртък, че чака брутният вътрешен артикул (БВП) на Хърватия да се усили с действителни 8.1% тази година , подобрявайки прогнозата си за растеж от 5.4% през юли.

" Възстановяването на стопанската система на Хърватия продължи през 2021 година, най-много подкрепено от мощното частно ползване и по-добро от предстоящото показване на туристическия бранш “, съобщи Европейска комисия в своята обява за Есенна икономическа прогноза. За 2022 година Комисията ревизира надолу прогнозата си за икономическия напредък на Хърватия до 5.6 %.

В есенните си стопански прогнози, Европейската комисия предвижда мощен стопански напредък за Гърция от 7.1% през 2021 година и 5.2% през 2022 година .  " Очаква се въздействието на пандемията последователно да се смекчи, а удобната фискална и парична политика, съчетана със мощния подтик на Плана за възобновяване и резистентност, ще поддържат темпото и отсега нататък ", изяснява Европейска комисия за южната ни съседка.

Прогнозата за друга наша съседка - Румъния, е че румънската стопанска система се очаква да нарасне с действителни 7% през 2021 година, с 5.1% през 2022 година и с 5.2% през 2023 година.

За съпоставяне, както " Банкеръ " писа,  Европейска комисия чака действителният Брутният вътрешен продукт на България да нарасне с 3.8% през настоящата година . ЕК предизвестява, че влиянието на по-високите цени на силата върху инфлацията и потреблението може да се окаже по-сериозно от предстоящото, а скорошното повишение на енергийните цени и на цените на храните са на път да подкопаят покупателната дарба на семействата с ниски приходи в България.

" Ниските равнища на имунизиране и високите цени на силата съставляват краткосрочни провокации за възобновяване ", обявиха от Еврокомисията в прогнозата си за България. Европейската комисия чака 4.1% растеж на българската стопанска система през 2022 година. За 2023 година се чака нарастване на Брутният вътрешен продукт с 3.5 на 100. 

Хърватия даде поръчка, че възнамерява на 1 януари 2023 година да се причисли към еврозоната. Въпреки че България и Хърватия се причислиха в един и същи ден към валутния механизъм ERM II, прочут като чакалнята на еврозоната, у нас най-често коментираната дата за приемането на еврото е 1 януари 2024 година.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР