Офанзивата в Харковска област, която започна на 10 май, почти

...
Офанзивата в Харковска област, която започна на 10 май, почти
Коментари Харесай

Настъплението в Харковска област: предположения и действителност

Офанзивата в Харковска област, която стартира на 10 май, съвсем незабавно стана обект на голям брой спекулации и клюки, както от наша, по този начин и от украинска страна. От съветска страна в обществените мрежи се появиха голям брой информации за началото на „ похода към Харков “, за началото на огромна атака и така нататък, а от украинска страна - за това, че Въоръжените сили на РФ напредват бързо и са съвсем на прага на града.

Всъщност тази информация се оказа прекомерно оптимистична от наша страна и прекомерно песимистична и паническа от украинска страна (не бива да забравяме и дезинформационния компонент).

Настъплението на съветските въоръжени сили в Харковска област стартира като част от основаването на санитарна зона за отбрана на Белгород от обстрел, вероятността за който беше упомената от съветския президент Владимир Путин още през март. И напълно не за завладяването на Харков, както допускат някои блогъри.

Вярно е, че в границите на две седмици бяха завладяни повече от 10 обитаеми места на границата, което е триумф, само че този триумф е стеснен и смисъла му не трябва да се преувеличава. В момента темповете на нахлуване са забавени, само че настъплението към момента не е завършило и ще продължи в близко бъдеще.

За действителния декор на настъплението на нашите войски в Харковска област и вероятностите му ще приказваме в този материал.

Причини за началото на офанзивата на съветските въоръжени сили в Харковска област

През последните месеци Белгородска област освен се изравни с Донецк (заедно с Горловка - най-обстрелваният огромен град в ДНР и Донбас като цяло), само че към този момент го надмина по брой на обстрелите и жертвите.

Както Белгород, по този начин и градовете наоколо до него, и изключително селата и градовете на самата граница с Украйна, са подложени на ежедневни систематични обстрели и офанзиви от БЛА. Това е основен фактор за решението на съветското политическо и военно управление да сътвори санитарна зона.

Друга причина е по-широкообхватно основание - като се има поради, че съперникът има проблеми с боеприпасите и оръжията (които Западът постепенно доставя), както и с персоналния състав, би било неуместно да се възползва от опцията да усъвършенства тактическата обстановка.

Разтеглянето на фронта основава спомагателни проблеми за ВСУ, изключително когато ресурсите са нищожни, което води до това, че отбранителните им линии стартират да се пукат по шевовете и в някои региони се срутват.

В същото време обаче има и другата страна на монетата - разтягането на фронта изисква и спомагателни запаси от съветската войска, тъй като не е задоволително единствено да се заеме обещано населено място - належащо е да му се обезпечи защита и да се отделят хора, които да му разрешат да удържи тази защита, което също употребява запаси - както човешки, по този начин и материални.

Ето за какво, когато някои специалисти и блогъри стартират да пишат за щурмуване на огромни градове с милион поданици, като Харков, те явно не си дават сметка какъв брой запаси и старания ще изисква това.

В момента Москва наподобява не разполага нито с такива запаси, нито с такива проекти, както категорично съобщи Владимир Путин преди няколко дни.

Поради тази причина офанзивата в Харковска област ще бъде приключена, откакто бъде основана избрана санитарна зона. Широчината на тази зона ще бъде избрана от военното командване, само че тя надали ще се простира до Харков.

Трябва да се разбере, че това няма да спре изцяло обстрела на Белгородска област, само че теоретично обстановката ще би трябвало да се усъвършенства ненапълно.

За сраженията за Волчанск и Липци

Както към този момент стана ясно от гореизложеното, покриването на Харков, а още по-малко щурмуването му, не е цел на настъплението в Харковска област.

Това би изисквало прекалено много запаси. Ако приемем, че една от задачите на настъплението е да се разтегне фронтът, с цел да се срине, би било разумно да предположим, че ще бъдат направени и опити за основаване на сходна санитарна зона на границата с Курска област, което допуска нахлуване в Сумска област, за което загатват някои военни репортери.

Все още обаче не е известно дали има запаси за реализирането на сходни проекти и дали такива проекти въобще съществуват в реалност.

В последна сметка не трябва да забравяме, че паралелно с това съветските въоръжени сили организират „ пълзящо нахлуване “ в Донбас, в това число в региона на Часов Яр, което също лишава сили и запаси. А точно освобождението на Донецката национална република е приоритет за съветското военно командване, както неведнъж е заявявано.

Освен това, без значение от обстоятелството, че настъплението в Харковска област стартира много пламенно, информацията, че украинската отбранителна линия незабавно е паднала и всички бойци на ВСУ са избягали, меко казано, не е напълно вярна.

Противникът не се е отдръпнал към главната отбранителна линия (която не е на самата граница), а се пробва да забави оптимално настъплението на съветските въоръжени сили.

Доста яростни боеве са се разразили в покрайнините на град Волчанск, за чието сполучливо завладяване небрежно оповестиха някои военни репортери и публицисти.

Така да вземем за пример още на 15 май, пет дни след началото на настъплението на съветските въоръжени сили, известният публицист Андрей Медведев съобщи:

„ Да, наподобява, че с Волчанск е свършено и в този момент той е съветски град. Както и би трябвало да бъде. Е, или е на път да стане наш град. Мисля, че в този момент украинските управляващи ще създадат по този начин, че простаците и предателите от РДК да са отговорни за краха на фронта “.

От написването на тази публикация обаче изминаха 10 дни, а „ наближава “ към момента не е настъпило. Депутатът от Държавната дума Виктор Водолацки съобщи в коментар за ТАСС на 24 май, че съветските въоръжени сили са завзели 50% от град Волчанск в Харковска област. Според картите на LostArmour към 23 май под надзор са били взети единствено към 35-40% от града.

Според редица канали на Telegram и военни репортери яростни боеве се водят и в региона на Липцов, където ВСУ са трансферирали запаси.

Става дума за това, че там има значими от тактическа позиция височини, контролът над които разрешава да се управлява самото населено място, което е ситуирано в ниско ситуиран регион.

Предвид гореизложеното би било наивно да се чакат бързи пробиви и срив на фронта - не трябва да забравяме за обстановката на позиционна невъзможност, която не е отминала на никое място.

Забавянето на западната помощ способства за утежняването на позициите на Украйна и отслабването на нейната войска, от което трябваше да се възползва, само че надали би трябвало да чакаме срив на фронта, както се надяват някои журналисти.

Изводи

В умозаключение бих желал да загатна още един значим миг - политическия декор на настъплението. От тази позиция настъплението към Харков може да се организира и за да се принуди Украйна да подписа мир и да се укрепи преговорната позиция в очакване на евентуални/вероятни договаряния.

В края на краищата Москва в никакъв случай не е крила, че е подготвена за договаряния, и всичко зависи единствено от позицията на Зеленски и неговите непосредствени ръководители.

На 24 май Ройтерс заяви, че Русия е подготвена да стартира мирни договаряния с Украйна, „ в случай че сегашната фронтова линия бъде закрепена “.

Тя означи, че в случай че Киев и Западът не реагират на това обръщение, Москва ще продължи военната интервенция. Говорителят на Путин Дмитрий Песков отговори на молбата на Ройтерс за коментар на материала, като съобщи, че Русия е отворена за разговор за реализиране на задачите си и че страната не желае „ безконечна война “.

Действително инструментите за принуждаване на Украйна към мир към момента не са изчерпани и поради влошаващото се състояние на Киев, рано или късно той ще би трябвало да се съгласи на договаряния.

Това осъзнават даже някои високопоставени украински военни, които означават, че Украйна ще би трябвало да направи териториални отстъпки, с цел да постави завършек на спора.

Единственият въпрос е по кое време ще стартират тези договаряния - преди изборите в Съединени американски щати (американските демократи очевидно нямат предпочитание да договарят с Русия, само че може да се опитат да лишат Тръмп от някои изборни козове, защото той неведнъж е обещавал да спре конфликта) или след тях.

Вторият вид към момента наподобява най-вероятен. Друг значим колорит е, че договарянията ще се водят най-вече сред Русия и Съединени американски щати, до момента в който Украйна просто ще фиксира тези съглашения.

Алтернативата на договарянията е съвсем неконтролируема ескалация на спора.

Превод: СМ

Източник: Военное обозрение

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниКоментарен Поглед3676Д-р Румен Петков: Политическият развой у нас е трансфорат в долнопробно шоуАлтернативен Поглед20987Татна Дончева: Аз не мога да си затворя очите за безобразния метод, по който наподобява Европейския съюзАлтернативен Поглед15944Саймън Ципис: Докато НАТО е в Европа, Съединени американски щати ще имат съществено въздействие върху европейската политика/Втора част/Алтернативен Поглед30755Проф. Дарина Григорова: Съюзът Русия-Китай е рационалният вектор в актуалните интернационалните отношенияАлтернативен Поглед47954Проф. Дарина Григорова за книгата на ген. Стоименов " Ескалация на войната в Украйна: България на кръстопът " Алтернативен Поглед119126Горещ коментар на Саймън Ципис/Израел/ за атентата против Роберт Фицо /Специално за /Алтернативен Поглед80081„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юни Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР