НАТО ще избере официално утре министър-председателя на Нидерландия в оставка Марк

...
НАТО ще избере официално утре министър-председателя на Нидерландия в оставка Марк
Коментари Харесай

НАТО избира официално Марк Рюте за свой нов генерален секретар

НАТО ще избере публично на следващия ден министър-председателя на Нидерландия в оставка Марк Рюте за собствен нов общоприет секретар, обявиха през днешния ден дипломатически източници, представени от Българска телеграфна агенция.

Постоянните представители на 32-те страни членки на алианса ще одобрят кандидатурата на Рюте на съвещание на Северноатлантическия съвет - политическия управителен орган на организацията, споделиха няколко дипломати в Брюксел.

Пътят на Рюте към заемането на поста бе разчистен, откакто румънският президент Клаус Йоханис отдръпна кандидатурата си предходната седмица, отбелязва Агенция Франс Прес.

57-годишният Рюте би трябвало да встъпи в служба като общоприет секретар на НАТО на 1 октомври, заменяйки Йенс Столтенберг. Норвежецът зае поста през 2014 година и мандатът му беше възобновен четири пъти.

Рюте ще оглави НАТО в миг на политическа неустановеност и от двете страни на Атлантическия океан и на фона на вилнееща в Европа война.

В допълнение към войната в Украйна, на идващия общоприет секретар на алианса може да му се наложи да работи с нов американски президент в лицето на Доналд Тръмп, който е мощно сериозен към ролята на НАТО, в случай че милиардерът се върне в Белия дом след изборите в Съединени американски щати през ноември.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР