олкото по-проспериращо е човечеството, толкова повече уврежда климата в дългосрочен

...
олкото по-проспериращо е човечеството, толкова повече уврежда климата в дългосрочен
Коментари Харесай

„Oxfam”: Богатите са виновни за климатичните промени

олкото по-проспериращо е човечеството, толкоз повече поврежда климата в дълготраен проект, разгласи организацията за развиване „ Oxfam”.

Според отчета 630 милиона души – т.е. най-богатите от популацията на земята - са довели до отделянето на повече излъчвания от въглероден диоксид (CO2) в атмосферата, в сравнение с останалата част от човечеството.



Докладът бе оповестен от „ Oxfam” преди общия спор на 75-ото Общо заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк, който стартира във вторник.

Проучването „ Противодействие на въглеродното неравенство” изследва за какъв брой излъчвания от въглероден диоксид са виновни обособените групи хора, разграничени по приходи. Периодът на разбор е в годините сред 1990 и 2015 година, през които въглеродните излъчвания в международен мащаб са се удвоили.



Това нарастване се дължи главно на най-богатите 10 % (630 милиона души), а не на световната междинна класа, както постоянно се допуска. Милионерите са виновни за над половината (52 процента) от излъчванията на въглероден диоксид през обсъждания интервал. Най-богатият един % от популацията на Земята е предизвикал отделянето на 15 % от въглеродното замърсяване. А бедната половина на човечеството е виновна единствено за седем % от излъчванията от въглероден диоксид.



Според отчета неравенството играе сериозна роля за ускорение на климатичната рецесия.

„ Катастрофалните последствия от климатичната рецесия към този момент се усещат на доста места”, акцентира Елен Емке, анализатор за общественото неравноправие в „ Oxfam”. „ Отговорна за това е политика, която разчита на потребителски тласъци, дава обещание непрекъснат напредък и стопански разделя света на спечелили и губещи.”.

„ Oxfam” приканва богатите да понижат излъчванията на CO2, да влагат повече в социална инфраструктура и да трансформират стопанската система по съгласуван с климатичните промени метод.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР