Окончателното предаване на въоръжението на Революционните въоръжени сили на Колумбия

...
Окончателното предаване на въоръжението на Революционните въоръжени сили на Колумбия
Коментари Харесай

Колумбия отбеляза с церемония официалното разоръжаване на ФАРК

Окончателното предаване на въоръжението на Революционните въоръжени сили на Колумбия (ФАРК) беше маркирано нощес с публична гала в община Месетас, департамента Мета, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки ДПА.

На церемонията участваха и президентът на Колумбия Хуан Мануел Сантос и водачът на ФАРК Родриго Лондоньо. "Сбогом оръжия, довиждане война, здравей, мир! ", съобщи Лондоньо. Ръководителят на задачата на Организация на обединените нации в страната удостовери в понеделник, че 6803 бойци на ФАРК са предали всичките 7132 регистрирани по-рано оръжия. "ФАРК са решени да кажат истината и да платят компенсации ", съобщи Сантос в Туитър. "Ще има правдивост и гаранции за всички жертви ", добави той. Оръжията ще бъдат претопени и от тях ще бъдат излети монументи на мира, които ще бъдат сложени в Колумбия, в централата на Организация на обединените нации в Ню Йорк и в Хавана, където се състояха траялите четири години мирни договаряния.

"За мен и за множеството колумбийци, през днешния ден е доста специфичен ден. Ден, който в никакъв случай няма да забравим. Ден, в който оръжията бяха сменени с думи ", акцентира президентът Сантос. Той подари на Лондоньо лопата, направена от щурмова пушка и му сподели, че "не съм склонен с теб за икономическите и политически модели за нашата страна, само че ще пазя уверено правото ти да изразяваш възгледите си в границите на демократичната система ".

"ФАРК не приключва съществуването си. Ние прекратяваме 53-годишния си въоръжен протест. Ще продължим да съществуваме като юридическа единица ", акцентира Лондоньо. "Ние обещаваме в никакъв случай да не използваме оръжие в политиката, а страната дава обещание в никакъв случай да не употребява оръжие против политическите си съперници ", добави той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР