Президентски и регионални избори ще се състоят днес във Венецуела

...
Президентски и регионални избори ще се състоят днес във Венецуела
Коментари Харесай

Президентът Николас Мадуро е на път да спечели нов мандат на днешните избори във Венецуела

Президентски и районни избори ще се състоят през днешния ден във Венецуела по време на сериозна обществена и икономическа рецесия и при протест на опозицията. Съперници на настоящия президент социалист Николас Мадуро са претендентът на придвижването "Надежда за смяна Хавиер Бертучи, Рейналдо Кихада от "Платформата за политическо единение " и представителят на партията "Прогресивен авангард " Енри Фалкон, някогашен съпартиец на Мадуро. В изборните описи има над 20 милиона души, а на територията на страната ще работят над 14 600 секции за гласоподаване, предадоха информационните организации.

При неналичието на съществени съперници президентът Николас Мадуро е на път да завоюва идващ мандат на избори, непризнати от огромна част от интернационалната общественост. По улиците съвсем няма предизборни плакати и се чака той да бъде избран отново още на първия тур.

Мадуро е безспорният любимец, макар че 75 на 100 от венецуелците не утвърждават ръководството му, изтощени от дефицита на храна, медикаменти, вода, електричество и превоз, съчетани с възходяща неустановеност и всекидневни проблеми. Хората, които получават минимална заплата, не могат да си купят и половин кг месо.

Стотици хиляди венецуелци са отпътували да търсят по-добър живот в други страни. Според социологически изследвания сред 3 и 4 милиона души са напуснали Венецуела след идването на власт през 1999 година на починалия Уго Чавес, наставника на настоящия държавен глава.

Петдесет и шест годишният Енри Фалкон и 48-годишният евангелистки свещеник Хавиер Бертучи ще се борят за вота на сломеното население и ускоряват възможностите за победа на 55-годишния някогашен автобусен водач Мадуро. Според института "Датааналисис " Мадуро и Фалкон са с изравнени шансове, до момента в който "Делфос " дава 43 % на Мадуро против 23 на съперника му. Институтът "Интерласес " пресмята, че сегашният президент ще получи 52 % от гласовете, при 22 на 100 за Фалкон. Бертучи се подрежда трети с към 20 %.

Освен вътрешната съпротива, Съединени американски щати и Европейския съюз още четиринайсет страни от двете Америки и Карибския регион, обединени в групата "Лима ", също осъждат радикалния режим в Каракас и отхвърлят тази избори като недемократични, несвободни и непрозрачни. Те упрекват Мадуро, че подкопава демокрацията. Четирите месеца на съвсем всекидневни демонстрации на опозицията, в които в средата на 2017 година починаха 125 души, бяха преодолени със основаването на Учредително заседание - мощно политическо оръжие в работа на ръководещия лагер, припомниха Франс прес и ТАСС.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР