Около три хиляди работещи в енергийния комплекс Марица Изток се

...
Около три хиляди работещи в енергийния комплекс Марица Изток се
Коментари Харесай

Енергетици ще протестират за адекватна въглищна политика

Около три хиляди работещи в енергийния комплекс " Марица Изток " се чака да се съберат на жълтите павета на 13 октомври, с цел да внесат в Министерския съвет подписка с искане за ясна и съответна политика за прехода на въглищните райони към по-зелена стопанска система. Събирането им ще стартира в 12 часа, а половин час по-късно се възнамерява да тръгне шествие от катедралата " Св. Александър Невски ". То ще мине по ул. " Оборище ", ул. " Георги С. Раковски ", бул. " Цар Освободител ", бул. " Княз Александър Дондуков " до формалния вход на Министерски съвет, оповестиха уредниците на демонстрацията – синдикатите КНСБ и КТ " Подкрепа ".

За 13 часа се планува да се внесе протестна декларация в отбрана на комплекса по време на среща с премиера Стефан Янев. Ще бъдат импортирани и подписите на 105 000 души, събрани в декларация в поддръжка на въглищната промишленост.

" Подписката стартира, откакто в предходния вид на Плана за възобновяване и резистентност, с плана за газова централа на мястото на Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " до 2025 година стана ясно, че това се възнамерява да е срокът за затваряне на най-малко 1000 МВ мощ, което значи завършек на работата и в мините ", разяснява Георги Петров, ръководител на Националната федерация Енергетика към КНСБ, пред Mediapool.

Само преди ден обаче министър председателят Стефан Янев съобщи, че подадената от държавното управление на потреблението на въглища у нас е 2038 година, като до последно държавното управление ще упорства срокът в действителност да е 2040 година

Синдикалистите обаче желаят да въглищата да се употребяват, до момента в който се изчерпят запасите, което Брюксел няма по какъв начин да одобри и ясни знаци за това дадоха и Европейската комисия, и служебното държавно управление.

Според Петров, при сегашните цени на природния газ, е стопански нецелесъобразно и немислимо да се залага на план за газова централа за финансиране от Европейска комисия, а за възобновимите мощности уточни, че не са постоянен източник за сила, даже и при построяването им със системи за предпазване на част от създаваната от тях електрическа енергия.

Той счита, че за справяне в енергийната рецесия на европейско равнище би трябвало се работи през въглеродните излъчвания, които към този момент надвишават 60 евро за звук и се чака следващата година да станат 150 евро.

" При тези цени на въглеродните излъчвания няма потребност даже да се записва прецизен период за прекъсване на въглищните централи, те стават автоматизирано неработещи ", уточни Петров.

По думите му настояванията на въглищната промишленост са " държавното управление да седне съществено и да се занимае с проблемите на енергетиката и зеления преход ".

Той разгласи, че на митинга няма да има единствено служащи от държавните сдружения Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " и Мини " Марица Изток ", а от двете американски централи " Ей И Ес Гълъбово " и " КонтурГлобал Марица Изток 3 ", както и заети във компании, които работят съпътстващо за въглищната промишленост.

Исканията на миньори и енергетици са подкрепени от партията на Слави Трифонов " ИТН " (ИТН), която популяризира декларация в тяхна отбрана.

Според политическата групировка затварянето на въглищните централи преди 2038 година е " изключително притеснително в подтекста на задълбочаващата се енергийна рецесия в Европа и в страната, чието развиване е непредсказуемо и може да ни аргументи необратими стопански вреди ".

" В тази връзка би трябвало да споменем и събитието, че редица страни членки на Европейски Съюз ускорено пускат наново в употреба спрени въглищни централи като съществена антикризисна мярка ", се споделя в изпратената до медиите декларация на Консултативния съвет " Енергетика " към Има Такъв Народ.

Според партията има четири аргументи да не се поддържа метода на страната ни.

" Налагането на насила решение с толкоз къс период без разбор на положението и следствията за националния мощностен и енергиен баланс за интервал от 15-20 години е неприемливо. То е рисково и е в нарушаване на съществени европейски правила и стандарти за енергийно обмисляне ", написа в декларацията на Има Такъв Народ. Налагането на такова ускорено решение е и нарушаване на главното човешко право на труд на работещите в комплекса, счита партията на Трифонов.

" Приложението на такова решение без предложение на различна претовареност на тези хора е съображение за завеждане на дело пред Европейския съд за правата на индивида и ние ще подкрепим и консултираме всяка проведена самодейност на работещите в минните райони в България в тази връзка ", се декларира в декларацията.

От Има Такъв Народ показват, че въглищните централи в България ще бъдат изведени от употреба един ден, само че това ще стане единствено въз основа на народен консенсус и тогава, когато те станат неконкурентни и ненужни за енергийния баланс на страната. " Днес такова решение е неприемливо и заплашва енергийната и националната сигурност на страната ", показват от партията.

Според нея " съществуват благоприятни условия за омекотяване на следствията от тази рецесия на европейско равнище чрез отчасти компенсиране на главните аргументи: въздействието на изкуствено основания недостиг на природен газ и голословният растеж на цените на въглеродни излъчвания през 2021 година. От Има Такъв Народ заявяват, че имат създаден подобен проект за дейности и ще го предложат на Европейска комисия посредством българското държавно управление, само че не дават детайлности какво се предлага в него.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР