Турция и Русия работят активно за създаване на търговска платформа

...
Турция и Русия работят активно за създаване на търговска платформа
Коментари Харесай

Боташ и Газпром договарят концепция за ценообразуване

Турция и Русия работят интензивно за основаване на комерсиална платформа за продажба на природен газ. " Интерфакс " цитира обширно думите на министъра на енергетиката и естествените запаси на Турция Алпарслан Байрактар. Прави усещане, че в съветските организации се популяризира информация единствено за желанията на турската страна.
Байрактар показва, че по-специално сега с съветската страна се работи върху концепцията за ценообразуване в центъра за търговия с газ. Желанието е през идващите няколко месеца да се сътвори център за търговия с газ взаимно сред " Боташ " и " Газпром " в границите на Истанбулския финансов център.
Амбицията на Турция е да стане освен център за търговия с газ, само че и негов експортьор. Според министъра сега вътрешното търсене на природен газ в Турция е 50 милиарда кубически метра годишно, само че с помощта на вложенията в газовата инфраструктура страната ще може да получава 70-80 милиарда кубически метра газ годишно.
" Наличието на мощна газотранспортна инфраструктура ще ни разреши да изнасяме тези количества за Европа. Ние към този момент се трансформираме в страна, която за първи път изнася газ за Унгария, България, Румъния и Сърбия и то освен газов център, където цените на синия газ ще се образуват като гориво, сходно на комерсиалната платформа в Холандия. В същото време физически изнася газ към съответни купувачи и страни ", са цитираните думи на Байрактар. Ръководителят на турското министерство на енергетиката отбелязва, че Турция може да обезпечи 50% от вътрешното търсене с полутечен природен газ с помощта на основаните в страната LNG терминали. Дневният потенциал за приемане на LNG в Турция е 160 милиона кубически метра. " Един от стълбовете на диверсификацията е дневният потенциал за приемане на полутечен газ. Турция има техническа опция да получава полутечен газ, даже и в един миг останалите източници да бъдат изключени ", сподели той.
Вече е повишен потенциалът и на подземните газови складове от 2,8 милиарда на 5,8 милиарда кубически метра, а проектите са този потенциал да бъде повишен до 12 милиарда кубически метра до 2028 година Това ще разреши предпазване на до 25% от вътрешното търсене на газ. Увеличаване на потенциала е планувано за Туз Гел и Силиври.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР