С изпълнение на химна на Република България и Румъния започна

...
С изпълнение на химна на Република България и Румъния започна
Коментари Харесай

Петата среща на българските общности се проведе в Румъния

С осъществяване на химна на Република България и Румъния стартира петата среща на българските общности в Румъния. Тя се организира през днешния ден в комплекса “Smarald Forest Events ” и беше проведена от Посолството на Република България в Румъния и Съюза на банатските българи в северната ни съседка. Сред гостите на събитието бяха регионалният шеф на Русе Драгомир Драганов, заместник-кметът по обществени действия, опазване на здравето и превоз Димитър Недев, административният шеф на лечебни заведения „ Медика “ Алисе Муртезова, изпълнителният шеф на Асоциация „ Еврорегион Данубиус “ Лили Ганчева, както и неподражаемия Христо Стоичков, прочут като „ Камата “.

„ Прекланяйки се пред делото на Светите братя Кирил и Методий, ние в действителност осъзнаваме смисъла на познанието, тъй като същински свободни са единствено просветените хора. Те са и тези, които градят и развиват едно общество, без значение в коя точка на света се намират. Единствено просветеният може да види по какъв начин да построи бъдещето си без да унищожава сегашното. В съвременността идентичността на една нация се пази най-много от грамотните жители “, сподели Драганов и благодари на българската диаспора, че развива толкоз мощна гражданска интензивност, която е в основата на близостта с родината. „ Предайте на младите любовта към четенето на български език и не забравяйте, че нашите букви са част от приноса ни за многообразието на европейската просвета “, добави още регионалният шеф Драганов.

От своя страна заместник-кметът Недев уточни, че 24 май е празник, който ни припомня за смисъла на знанието, образованието и културното завещание, които образуват нашата еднаквост и ни сплотяват като народ. „ Посолството на Република България в Букурещ играе значима роля в укрепването на връзките сред нашите две страни и в популяризирането на българската просвета зад граница “, добави още той.

Посланикът в северната ни съседка показа, че е прелестно да се видят толкоз доста българи на едно място. Също по този начин той благодари на народния представител на българското малцинство в румънския парламент Георги Наков, че с общи старания се реализира обединяване на българите. „ Всяка една организация получава забележителна поддръжка за своята активност. Благодаря на румънската страна, която дава опция на националните малцинства, подпомагайки ги материално да развиват своята активност, да резервират своята еднаквост и език “, сподели Н. Пр. Радко Влайков. По неговите думи 24 май е най-милият, прекрасен и обичан празник от всеки от нас. „ Човек с трогване си спомня за мотива да чества и да почита Светите братя Кирил и Методий и техните възпитаници. Няма по-символична връзка, че дълго време сме писали на една писменост, а през днешния ден можем да честваме публично този ден “, съобщи първият ни посланик в Букурещ. Той уточни, че двете страни от самото начало поставят старания за запазване на българския език и опазване на фолклора и националната еднаквост.

„ Трябва да се гордеем, че сме българи. Тук в Румъния има всички условия за това “, добави той и показа, че го споделя това с известна степен на паника, грижа и страдание за нашите българи, които са в Република Северна Македония и Западните околности, визирайки Босилеград и Цариброд, които имат компликации със запазването на своята еднаквост. „ Българите в Румъния би трябвало да осъзнаят какъв брой доста прави румънската страна и надлежно българската за съхраняването на българската еднаквост.

Наков пък уточни, че 24 май е сплотяващ ден за всички българи празник. Той благодари на посланика ни в Букурещ за опцията, която е основал българското малцинство да стане единно. „ Вашата поддръжка и персоналните Ви качества като човек бяха решаващи за постигането на нашата обща цел след 30 години народна власт “, сподели още той и разгласи, че сборникът „ Наша глас “ ще се показва годишно на 24 май, тъй като празникът сплотява всички българи. Разбира се вестникът, който е със същото наименование, ще продължи да излиза два пъти месечно. Първи образец беше подарен на Христо Стоичков. „ Благодаря на Румъния, че ни разрешава да бъдем българи, каквито постоянно сме били в нашия дом, който в този момент се намира по тези места “, съобщи Наков.

Христо Стоичков уточни, че 24 май е популярен празник и в никакъв случай не се е съмнявал, че той ще остане знак на нашата страна. Гордея се, че съм почетен жител на Стар Бешенов. Винаги съм носил българското отвън нашата страна. То е нещо свято, тъй като по-големи посланици отвън рамките на България от всички Вас няма “, обърна се „ Камата “ към българите в Румъния. Той благодари на учителите и им пожела да преподават по този начин българския език, че нашите деца да знаят нашите корени. Той получи и грамота от посолството ни, като съгласно Н. Пр. Радко Влайков Христо Стоичков е дипломат на България във всички страни по света. По време на днешното събитие беше отслужен и молебен за здраве и благополучие от представителя на Българската патриаршия в Букурещ протойерей Кирил Синев. В празничната културна стратегия бяха включени повече от 30 осъществявания, като тържеството беше закрито с осъществяване на русенския отбор „ Кукери “. В програмата участваха представители на всички български общности в северната ни съседка, както и на Българското неделно учебно заведение „ Йордан Йовков “ в Букурещ, а също и на Теоретичен колеж „ Христо Ботев “. В събитието участваха стотици българи, живеещи в северната ни съседка.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР