Очаква се Европейският съюз като цяло да бъде освободен от

...
Очаква се Европейският съюз като цяло да бъде освободен от
Коментари Харесай

ЕС очаква да бъде освободен от митата на САЩ върху вноса на стомана и алуминий


Очаква се Европейският съюз като цяло да бъде освободен от митата на Съединени американски щати за вноса на стомана и алуминий, съобщи европейската комисарка за търговията Сесилия Малмстрьом, представена от Франс прес.

По думите й президентът Доналд Тръмп ще направи известие за вероятни изключения по-късно.

" Очакваме да бъдем в този лист, само че не сме сигурни ", уточни Малмстрьом пред европейски депутати след двудневното си посещаване във Вашингтон във вторник и сряда.

Тя изрази упования, че министърът на търговията Уилбър Рос " ще предложи " на Тръмп " Европейски Съюз да бъде изключен като цяло ". Но " в последна сметка, президентът е този, който взема решение ", добави еврокомисарката.

Рос и Малмстрьом обявиха през вчерашния ден в взаимно официално съобщение, че " стартират неотложно развой на договаряния с президента Тръмп и администрацията на Тръмп по комерсиалните въпроси ", в това число за стоманата и алуминия, с цел да " се откри взаимно задоволително решение допустимо най-бързо ".

Европейските ръководители ще обсъдят през днешния ден на среща на върха в Брюксел въпроса за американските мита - 25 на 100 за стоманата и 10 на 100 за алуминия.

Тези мита пораждат заплаха от комерсиална война, която може да стане повсеместна, защото по-късно в четвъртък Тръмп ще разгласи търговски наказания против Китай в областта на интелектуалната благосъстоятелност, против което Пекин към този момент остро реагира.

Снощи имаше сигнали, указващи по-скоро подготвеност на Вашингтон за намиране на решение, в сравнение с решителност за комерсиална война, отбелязва Ройтерс.

Пред комисия на Конгреса Лайтхайзър съобщи, че Съединени американски щати договарят с Европейски Съюз, Аржентина и Австралия за възможни изключения от митническия режим за металите и се надяват въпросът да бъде организиран до края на април.

Очаква се последната дума на Тръмп, само че ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск сподели, че е внимателно оптимистичен.

" Междувременно европейските водачи ще обсъдят по какъв начин да отговорят на цялостния метод на президента Тръмп към международната търговия, който може да има отрицателни последствия за работните места по целия свят. Ако Съединени американски щати трайно се извърнат към протекционизма, целят свят ще има проблем ", сподели Туск в навечерието на срещата на върха.

Все още обаче не сме стигнали до такава степен и към момента има време за рационални дейности, добави той.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР