Обсъдиха изграждането на градската железница в Пловдив. От сдружение Бизнесът

...
Обсъдиха изграждането на градската железница в Пловдив. От сдружение Бизнесът
Коментари Харесай

Следобедните новини от Южна България на 22.12.2022 г.

Обсъдиха построяването на градската железница в Пловдив. От съдружие „ Бизнесът на Пловдив “ считат, че с общите старания на локалната власт и бизнеса ще бъде ускорено построяването на железницата. На срещата участваха кметът Здравко Димитров, основният проектант на общината Димитър Ахрянов и заместник-кметовете Тодор Чонов и Пламен Райчев и инж. Иван Бакалски от Национална компания „ Железопътна инфраструктура “ (НКЖИ), който е началник на плана на тунела под гарата. Бакалски обясни, че в новата оперативна стратегия „ Транспорт “ градската железница може да започва. Той показа още, че държавната компания приготвя сега техническото задание за планиране на обстоен организационен проект (ПУП) за правата сред двете гари – Централна и Филипово, където линиите би трябвало да бъдат повдигнати. Предвижда се при започване на 2023 година да се синхронизира трасето със спирките от градския превоз. До месец-два НКЖИ има подготвеност да показа и плана за Бетонния мост, а през април да започва и дейностите по стадий 1 на плануваното ново оборудване там.

=============================

5,1% е нивото на безработица в област Хасково за ноември при 4,4% за страната, осведомят от районната организация по заетостта. И регистрират нарастване с 0,2% по отношение на месец октомври. По този индикатор Област Хасково резервира 13-та позиция измежду 28-те области в страната. С най-ниско ниво на безработица обичайно са общините Хасково – 3,8% и Димитровград – 4%, а с най-високо е община Маджарово – 12,9%. 306 души в област Хасково са постъпили на работа през ноември, осведомят от Агенцията по заетостта. Към 30-ти ноември броят на записаните безработни в Хасковско е 5 314, като по отношение на предходния месец броят им понижава със 169, а спрямо месец ноември 2021 година безработните са с 217 по-малко.

=============================

4050 лева бяха събрани от благотворителния коледен базар, проведен в Съдебната палата от Окръжния съд в Пазарджик. Инициативата е в поддръжка на 4-годишния Атанас Вътев. Малкото момченце има рядка съдово-венозна малформация. Нужни са 50 000 евро за лекуването му в болница в Атина. Разнообразни коледни сувенири, сурвачки, картички и вкусни сладкиши бяха показани на базара. В изработването им се включиха магистрати и чиновници, възпитаници от Професионалната гимназия по стопанска система и мениджмънт, деца от Общинския детски комплекс и от детските градини.

=================================

За любопитен случай оповестяват от смолянската полиция. Наркотици в лопата са откритив Затворническото общежитие в родопския град. Униформените попаднали на 9 бр. станиолови свитъка, които били пъхнати в куха железна част на лопата. Впоследствие се оказало, че става въпрос за марихуана с бруто тегло 1,8 гр.

Кола се заби в къща в родопското село Оряховец, община Баните. В резултат на злополуката са породени обилни материални вреди на постройката, осведомят от полицията. Лекият автомобил " Фолксваген Голф “ със смолянска регистрация изскочил от пътното платно и се блъснал в къщата на 54-годишен мъж. Зад кормилото бил 20-годишен юноша от Рудозем, който се движил с несъобразена скорост. Колата съумяла да събори оградата, бутнала две колони и се забила в стената на постройката, като е потърпевша и входната врата. Леко ранен е и пасажер в автомобила, който е със разтърсване на мозъка и наблягане на гръдния панер. След осъществен медицински обзор, потърпевшият е освободен за домашно лекуване без заплаха за живота.

Информации на Искра Койчева, Живка Тодорова, Тина Соколова и Адриан Кулев
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР