“Няма нищо по-хубаво от лошото време, е заглавието на романа

...
“Няма нищо по-хубаво от лошото време, е заглавието на романа
Коментари Харесай

Семейни забавления за студени дни

“Няма нищо по-хубаво от неприятното време ”, е заглавието на романа на Богомил Райнов, само че в всекидневието несъмнено не мислим по този начин. Студеното и дъждовно време не е най-любимото, изключително в случай че се случи през почивните дни. А с идването на зимата прогнозата за уикенда евентуално ще бъде все по-често такава. На въпроса по какъв начин прекарвате тези дни – най-честият отговор, с цел да не кажа съвсем единственият, е: Ами по какъв начин пред тв приемника или пред компютъра, то какво друго да правиш в това студено време. Ето няколко хрумвания за фамилни занимания, когато на открито е студено, дъждовно и неприятно:

1. Четете книги.
Толкова е занимателно да четеш дружно с мама и баща. Когато децата са дребни това е едно от обичаните им занимания. Легнете в леглото или седнете комфортно на дивана. Прочетете дружно някоя детска брошура. Може мама и баща да влязат в функциите на другите герои. Ще откриете, уверена съм, че в тях се крие толкоз мъдрост. Много от препоръките на Мечо Пух да вземем за пример са напълно използвани и към попорасналите деца, каквито са родителите. Ще си припомните обичани приказки, които не сте чели евентуално от детството си.

2. Играйте дружно с децата
Нещо, което е занимателно за всички – с пластелин, да рисувате, да строите с конструктора или да обличате куклите, да подреждате пъзели. И на игрите за по-големи: на думи, монополи, туистър. Рисувайте дружно, оцветявайте, правете фигурки от гипс... Вариантите са толкоз доста. Ще откриете, че може да е разтоварващо и за самите вас. Някои хора дават куп пари, с цел да се запишат в курсове за освобождение от напрежението, които нормално включват, изобразяване, арт терапия. Вие може да го извършите вкъщи, дружно с децата си. А и детският смях е толкоз инфекциозен. Една смехотерапия ще ви пристигна добре.

3. Танцувайте. Защо не?
Нужно ли е да се записвате на школа по танци, с цел да се разтоварвате. Пуснете обичана музика и просто танцувайте вкъщи със фамилията си. Отпуснете гърло и припявайте. Спокойно, няма никой да ви прави оценка и разяснява. Вие сте вкъщи измежду обичаните си хора. Потопете се като децата в света на музиката, танцувайте като тях свободно, просто следвайки ритъма.

4. Слушайте музика дружно с децата.
Пускайте им разнообразни типове творби. Запознайте ги с операта, класическата музика, джаза... Ако децата ви са към този момент младежи – накарайте ги да ви пуснат тяхната обичана група. Чуйте тяхната музика. Пуснете им частите на вашата младост. Любимата ви група. Танцът, който танцувахте с първата си обич. Така ще можете да поговорите с порасналото си дете за нещата, които евентуално го вълнуват, само че се тормози да показа.

5. Гответе дружно
Tрябва да приготвите обяда и вечерята, а за какво не го извършите дружно. Докато говорите и се забавлявате цялото семейство. Дори и най-мъничките има с какво да оказват помощ. Те са и най-щастливи от това. С толкоз доста помощници в кухнята всичко ще стане доста по-бързо. Вярвайте ми. Ще сложите дружно масата и ще седнете всички към нея. Извадете сребърните принадлежности и кристалния сервиз. Нима вашето семейство не заслужава една красиво подредена и публична маса? Така ще научите децата си да употребяват вярно приборите и да се хранят съгласно етикета.

или кекс за следобедното кафе или чай. Вкъщи ще заухае прелестно, на открито ще духа леден вятър, а вие ще отпивате от горещата напитка, хапвайки топли сладки, дружно с обичаните си хора.

Продължава: Семейни занимания за студени дни - II
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР