Репродукция на историческия трактат За древността на бащината земя и

...
Репродукция на историческия трактат За древността на бащината земя и
Коментари Харесай

От Модена до София: Специално интервю за Панорама

Репродукция на историческия етюд „ За древността на бащината земя и за българските каузи “ на Петър Богдан беше показана за първи път у нас.

Ръкописът е писан 100 години преди " История Славянобългарская " на Паисий Хилендарски. България получава репродукцията като подаяние по самодейност на президента

За историята на ръкописа споделя шефът на Галерия „ Естенси “ в Модена - Александра Нечи. Интервюто е на Бойко Василев за предаването " Панорама " и можете да го гледате на 31-ви май.

- Бойко Василев: А по какъв начин историята на Петър Богдан изобщо е стигнала до Модена?

" Това е тайнственост, доста огромна тайнственост. В далечното минало връзките на Петър Богдан с Италия са били мощни. Той учил в Анкона и след това в Рим преди да се върне в България. А ръкописът е част от сбирката на маркиз Кампори, на фонда Кампори ". Как е влезнал там? Ето това е тайнственост, даже знамение. Фондът " Кампори " се съхранява от Галерии " Естенси " в Модена, виновна е и общината. Както се сподели през днешния ден, той беше открит от проф. Лилия Илиева преди няколко години. Щастливи сме, че репродукцията към този момент е тук и може да бъде забелязана от целия български народ в София. И по този начин, историята е очарователна и дори тайнствена ", описа проф. Александра Нечи - шеф на Галерии " Естенси ", Модена.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР