Служители на Брюксел настояват за започване на официални преговори за

...
Служители на Брюксел настояват за започване на официални преговори за
Коментари Харесай

Украйна и ЕС настояват да се започнат преговори за членство през юни

Служители на Брюксел упорстват за започване на публични договаряния за присъединение на Украйна към Европейския съюз още през идващия месец, настояват осведомени, представени от „ Politico “. 

Зад кулисите дипломати от Европейски Съюз и от Киев работят интензивно, с цел да убедят унгарското държавно управление да даде единодушието си за започване на договаряния за присъединение на Украйна. Петима дипломати, говорещи при изискване за анонимност, потвърдиха, че задачата е формалните договаряния да стартират още на 25 юни.

Откриването на договарянията би довело до повишение на морала на Украйна, която повече от две години се бори с пълномащабна съветска инвазия и от дълго време се стреми да се причисли към западния блок .

През декември предходната година водачите на Европейски Съюз обявиха на украинския президент Володимир Зеленски , че желаят Украйна и Молдова да се причислят към техния клуб, като по този метод участието в него може да доближи 29 страни. Официалната правна процедура за започване на договаряния за участие обаче беше арестувана от опозицията на Унгария . Според дипломатите както Брюксел, по този начин и Киев водят интензивна двустранна дипломация с Будапеща, с цел да отговорят на опасенията за унгарските малцинства в Украйна.

След диалозите през април сред Андрий Ермак , авторитетният началник на канцеларията на украинския президент, и унгарския министър на външните работи Петер Сиярто страните са отбелязали позитивната динамичност на разговора, твърди украинско обобщение. Киев е дал отговор на лист от 11 точки, изложени от Будапеща, и чака отговора на Унгария, съгласно един от дипломатите.

Един от дипломатите на Европейски Съюз допуска, че Унгария може би желае да почисти въпроса за договарянията за присъединение на Украйна, преди да поеме шестмесечното ротационно председателство на Съвета на Европейски Съюз през юли.

„ Имаше чувство, че не трябва да се прави това преди изборите за Европейски парламент (които следва да се проведат на 9 юни ), тъй като може да се трансформира в избирателен въпрос , посочи дипломатът от Европейски Съюз, отразявайки настроението, което се усеща измежду доста чиновници в Брюксел. Той продължи:

„ Сега търсим това място през юни. Ако сте унгарците, бихте предпочели полемиките към участието на Украйна да отпадн ат преди председателството.

След като водачите на Европейски Съюз дадоха политическа светлина на Киев, идната стъпка в процеса на присъединение е да се стартират публични диалози посредством междуправителствена конференция с Украйна, което ще съставлява начало то на договарянията за участие .  За да се случи това, страните от Европейски Съюз би трябвало да се спогодят за така наречен преговорна рамка . Откакто Европейската комисия им изпрати този документ през март, 27-те столици водят договаряния по него. Засега договарянията на техническо равнище вървят добре, потвърдиха двама от дипломатите, и чакат през идващите седмици на посланиците на Европейски Съюз да бъде изпратен нов план, с цел да могат те да изгладят най-наболелите въпроси.

Украйна и нейните поддръжници в Европейски Съюз приканват междуправителствената конференция сред Брюксел и Киев да се организира преди Унгария да поеме ротационното председателство на Съвета на Европейски Съюз на 1 юли.

Унгарският министър-председател Виктор Орбан беше най-голямата вътрешна спънка пред продължаващата поддръжка на Европейски Съюз за Украйна през последните две години. На няколко пъти той заплаши да блокира решенията за финансиране от Европейски Съюз за Киев, както и за договарянията за присъединение, и глобите против Русия. Преди да се съгласи с преговорната рамка, Будапеща желае повече гаранции за възстановяване на правната отбрана на малцинствата в Украйна .

В същото време Унгария държи на сполучливо председателство на Съвета на Европейски Съюз, разясниха дипломатите. Белгийците, които сега са ротационни ръководители, също се пробват да убедят Унгария, че това е и техен политически интерес, изключително като се има поради, че Унгария би могла да употребява един от няколкото метода, с цел да блокира присъединението на Украйна по-късно, в случай че пожелае.

Белгийските чиновници към този момент са определили 25 юни за междуправителствената конференция , единствено няколко дни преди Будапеща да поеме председателството на 1 юли.

“Но както постоянно, не е допустимо да се планува какво ще направи Унгария, до момента в който не чуем самия Орбан , безапелационен бе един от дипломатите.

Говорител на Постоянното посланичество на Унгария към Европейски Съюз издаде, че Унгария се концентрира върху преговорната рамка. Той изясни:

„ Първата стъпка е да се откри консенсус там. Преди това е прекомерно рано, с цел да се разискват датите на междуправителствената конференция.

Войната и известността задържат Зеленски на власт макар изтичащия му мандат

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР