Докато външният вид може да има значение за първото впечатление,

...
Докато външният вид може да има значение за първото впечатление,
Коментари Харесай

Защо да си мил може да се окаже по-важно от външния вид

Докато външният тип може да има значение за първото усещане, има и други качества, които печелят сърцата на хората.

Като се има поради вниманието, което се отделя на външния тип и какъв брой бързо сътворяваме – и се придържаме – към първото усещане, би било елементарно да се допусна, че външният тип е това, което е най-важно при намирането на любовта. Но до момента в който физическото привличане е мечтано, може в действителност да има значение това, което е вътре.

Външният тип и сексапилът се класират приблизително в изследванията на желаните от хората характерности, като материалните триумфи, като финансова сигурност и владение на хубава къща, са измежду минимум значимите привлекателни качества.

Вместо това черти като хрисимост, екстравертност и просветеност непрекъснато се правят оценка по-високо от физическото привличане като неща, които мъжете и дамите в еднополовите и разнополовите двойки търсят в колегата.

В изследвания като това пристрастията към обществената желателност – или склонността ни да даваме отговори, които съгласно нас ни карат да изглеждаме добре в очите на другите – може да изкриви резултатите, споделя Грег Уебстър, професор по логика на психиката в Университета на Флорида в Съединени американски щати. Това може да значи, че анкетите, докладвани от самите тях, показват леко изкривени данни, само че все пак хората нормално споделят, че избират качества като просветеност пред външен тип.

“Но когато ни бъде показана среща от действителния живот, към момента ли избираме личността пред външния тип? ”


Според Джес Алдерсън, съосновател на приложението за запознанства So Syncd, което изисква от потребителите да попълнят психометричен тест за премерване на личностните черти, ние го вършим. От извадка от повече от 1000 консуматори, предоставена на BBC Future, съвсем 90% избират личността пред външния тип.

Измерването на нечия персона може да бъде мъчно. Психометричните проби, които нормално са под формата на въпросник, се употребяват от десетилетия в психиатрията като метод за количествено установяване на личността. (Тези проби нормално мерят до каква степен хората са съгласни с изказвания като „ Аз съм животът и душата на празненството “.)

Психолозите постоянно употребяват теста Big Five, който мери хората по пет черти – отвореност към нови прекарвания, почтеност, екстравертност, хрисимост и невротизъм. Смята се, че тези пет черти са много постоянно срещани, само че Голямата петорка не е без рецензия. Разглеждането единствено на пет черти съставлява много лимитирана визия за това какво кара хората да работят, споделя Уебстър.

Макар и несъвършени, психометричните проби могат да покажат приликите и разликите сред хората и могат да нарисуват общи картини на личността на хората. И някои елементи от нашата персона в действителност наподобяват по-добри знаци за това какъв брой сме подобаващи за съществени връзки.

От Голямата петорка, приятността, която е знак за нечии междуличностни умения (или какъв брой грижовни и състрадателни са те), играе мощна роля и за двата пола в първичната оценка на желателността на срещата, е най-силният предсказател за сегашна и бъдеща връзка задоволство и единственият важен предиктор за раздробяване на връзката. Както за мъжете, по този начин и за дамите, физическата прелест би трябвало да бъде съчетана с наслада, с цел да се предскаже желанието за сериозна връзка.

Да бъдеш добър човек е „ незаменимо за хармонични дълготрайни връзки “, споделя Уебстър. „ Сговорчивостта е ненапълно нужда “, споделя той, добавяйки, че да влезеш по отношение на някой, който смяташ за недоброжелателен, би било проблематично.

Уебстър споделя, че нашето усещане за личната ни персона и личността на другите хора се образува от нашата референтна рамка. По-сговорчивите хора, да вземем за пример, са склонни да виждат другите хора като благи и другарски настроени, и противоположното, и ние сме привлечени от хора, които споделят сходни на нас полезности. Тогава може да се окаже, че си съответстваме с хора, които имат доста подобнa персона на нас.

Партньорите, които оповестяват за високи равнища на подобие в личностните черти на Голямата петорка като почтеност и неприкритост, имат преднина пред други двойки в способността си да вземат решение проблеми и да ръководят ежедневните задания.

Това, че би трябвало да търсим сътрудници, които са ни познати и споделят някои от нашите личностни черти, външен тип, география и обществени групи, е „ най-основният принцип на привличането “, са съгласни психолозите Елън Бершайд от Университета на Минесота, Минеаполис, Съединени американски щати, и Хари Рийд от университета в Рочестър, Ню Йорк в Съединени американски щати.

Но някои разлики в личността също може да са привлекателни. Предпочитаме да сме в екипи, чиито равнища на екстравертност са противоположни на нашите, да вземем за пример, което може да извлече разнообразни качества от нас.

„ Има смисъл, че сме еволюирали, с цел да бъдем привлечени от хора, които имат най-малко известна доза разлики с нас самите “, споделя Алдерсън, чието приложение е по-вероятно да подхожда на профилите на хора с допълващи се черти. „ Ние вършим по-силен тим и е по-вероятно да оцелеем. Но още веднъж, имате потребност от този тип фамилиарност, която ви събира.
Във взаимоотношенията сговорчивостта, съчетана с други привлекателни черти, може да извлече най-хубавото от хората, споделя Уебстър. В едно изследване, което е съавтор със обществените психолози Анджела Брайън и Аманда Махафи, Уебстър преглежда обществено, физически и финансово преобладаващите хора и резултата, който приятността оказва върху тяхната прелест.

И трите типа доминиране са привлекателни, споделят откривателите, защото всеки предлага тип отбрана или достъп до съществени потребности, като храна и заслон, до по-желани потребности, като разточителен метод на живот. Но господството може да се употребява за положително и неприятно.

„ Можем да мислим за господството като за обърнато във вътрешността към връзка или за владичество, фокусирано на открито, надалеч от връзката “, споделя Уебстър. „ Това, което хората желаят, са сътрудници, които са обществено, физически или финансово преобладаващи, само че не безусловно по отношение на техния сътрудник. “

Доминирането, опосредствано от наслада, е привлекателна композиция, прибавя той. „ Едно е, в случай че сте в положение да доминирате над други хора, само че желаете ли да споделите тези запаси с сантименталния си сътрудник? “

Когато става въпрос за намиране на вярното съвпадане, споделя Уебстър, приятността подчертава върху преимуществата на други елементи от нашата персона. В последна сметка в действителност може да си коства да бъдеш благ.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР