Някога се смяташе, че инвестиционните банкери, подобно на акулите, трябва

...
Някога се смяташе, че инвестиционните банкери, подобно на акулите, трябва
Коментари Харесай

Как беше преоткрито сключването на сделки

Някога се смяташе, че капиталовите банкери, сходно на акулите, би трябвало да се движат, с цел да оцелеят. След това блокирането вследствие на пандемията постави завършек на непрекъснатото им придвижване сред централата, летищата и срещите. Смазването на колелата на сливанията и придобиванията (М&А) остана на назад във времето измежду корпоративните опасения за оцеляване. Сделките бяха анулирани или арестувани и банкерите се концентрираха върху клиенти, които към този момент познават. Виртуалното подписване на покупко-продажби стана норма. Когато се завърнат срещите онлайн, ще продължат ли новите способи на работа?

Видеоконферентните връзки доведоха до непредвидени изгоди за фирмите и техните капиталови банкери. Когато рестриктивните мерки за пътешестване задържаха частните джетове на Уолстрийт, договарянето на покупко-продажби за няколко милиарда $ по Zoom направи компаниите по-продуктивни и по-евтини за ръководство. Банкерите смениха салоните в бизнес класа на самолетите с виртуални диалози от своите дизайнерски кухни. Изведнъж, с повече свободно време, те биха могли да се свържат с два пъти повече евентуални претенденти за своите клиенти, увеличавайки възможностите за уместно съвпадане.
Хиперефективност
Хиперефективността е приветствана. В диалог за финансовите резултати през 2020 година ръководителите на Citigroup означиха лекотата, с която визитите на клиенти, претендирали преди месеци деликатно обмисляне, могат да бъдат планувани за дни във виртуалната среда. Бутиковата компания Moelis понижи доста разноските си за пътешестване на тримесечие, които преди бяха 10 млн. $. Тъй като рестриктивните мерки отпадат, някои персонални срещи се възвърнаха, само че тежките графици за пътешестване не. Неотдавнашно изследване на консултантската компания Deloitte демонстрира, че повече от половината от фирмите и частните вложители в този момент чакат да ръководят сливания и придобивания в най-вече виртуална среда (виж графиката).
Автор: Капитал
Пандемията също способства за приемането на технологията. Увеличеното потребление на огромни данни и разбори форсира автоматизирането на досадната работа, която нормално се делегира на младши банкери. Купувачите също демонстрираха креативност. Виртуалните обиколки станаха нещо всекидневно за ревизиране на отдалечени обекти, в това число мини, заводи, пристанища и хранилища. Goldman Sachs дружно с други лети с дронове над оборудванията на фирмите, с цел да снима висококачествени фотоси или да сътвори детайлни видеоклипове. Адвокати и други използваха изкуствен интелект, с цел да преглеждат хиляди фирмени документи, забелязвайки " сигнални лампи " за дребна част от времето, което би лишило на хората.
Реклама По-голямото разчитане на технологиите допуска, че големи елементи от процеса по подписване на покупко-продажбите могат да бъдат автоматизирани.
Културните промени, подбудени от пандемията, провокираха още по-задълбочено проучване на държанието. Тъй като корпоративният свят възприе гъвкави работни договорености, доста банки вкараха хибридни графици - ненапълно насилствено - за своя личен състав. Фирмите подвигнаха заплатите, изплатиха бонуси и други в опит да спрат младите, недоволни чиновници да изоставен промишлеността. Инвестиционната банка Jefferies им купи велоергометър Peloton, Citi им предложи работа в испанската слънчева Малага, до момента в който JPMorgan Chase ги задължи да вземат най-малко три седмици отмора годишно. Това се оказа объркващо за тези, които са привикнали с твърдата просвета на промишлеността.
Модел на тестване
Лудата предходна година за M&A сложи този по-добър модел на подписване на покупко-продажби на тестване. Изкупуването от частни компании и тези за придобиване със специфична цел доведоха цената на световните сливания и придобивания до рекордните 5.9 трлн. $. Таксите, извоювани от консултантите на покупко-продажбите през предходната година, набъбнаха с близо 50% до повече от 48 милиарда $ през 2021 година Това съставлява съвсем една трета от приходите от капиталово банкиране спрямо една четвърт през 2020 година съгласно компанията за данни Refinitiv.

Бумът разкри границите на виртуалната машинация. Дори с дронове, извършващи значими надлежни инспекции, допитването на Deloitte демонстрира, че невъзможността да пътувате или да се срещате персонално с мениджърски екипи е по-вероятно да провокира анулация на договорката. Повечето респонденти (78%) са се отказали от най-малко една договорка през 2020 година, до момента в който съвсем половината (46%) са отказали три или повече. За младите новобранци автоматизацията на сложните задания не оказа помощ доста за лекуване на прегарянето. Проучване на 13 анализатори през 2021 година в Goldman Sachs разкрива техните изтощителни условия на работа: 95-часови седмици и приблизително пет часа сън на нощ значат страдалчество на психологичното здраве.
Реклама
Дигитализацията повдигна по-остри въпроси по отношение на сключването на покупко-продажби. Нарастващото разчитане на технологиите допуска, че големи елементи от процеса по подписване на покупко-продажбите могат да бъдат автоматизирани. В същото време съществуването на огромни данни подкопава осведомителното преимущество, което банките в миналото са имали. Могат ли ръководителите да ръководят процеса, без да задържат скъпи банкери? Apple закупи Beats през 2014 година без помощта на банки, както и Фейсбук, когато купи WhatsApp същата година. Spotify и Slack станаха обществени, надлежно през 2018 и 2019 година, без да включват застрахователи.

Малко компании разполагат с запаси за вътрешно ръководство на процеса и огромна част от работното натоварване на капиталовото банкиране, най-малко на висшите чиновници, зависи от построяването на взаимоотношения от остарялата школа. Но даже когато срещите лице в лице се възобновяват, цифровата промяна значи, че старите дни на M&A не се връщат.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор The Economist

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР